Indrukwekkende roman, gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

SimoneGJ SimoneGJ
7 mrt 2023

Zand in mijn ogen - Jacqueline van Zwieteren

'Zonder liefde is het leven zinloos'

Zand in mijn ogen vertelt het verhaal van Jaap Brouwer, geboren in 1912 in 's-Gravenhage en Pippa Kurz, geboren in 1913 in Wenen.
Beide maken zij in hun kindertijd heftige dingen mee, die ze voor het leven zullen tekenen. Jaap krijgt op jonge leeftijd te maken met het verlies van meerdere leden van zijn gezin, misbruik, mishandeling en schuldgevoel. Pippa wordt, na het overlijden van haar ouders, door haar opa en tante op de Holland Kindertrein gezet, om aan te sterken aan de kust in Nederland en daarna weer gezond naar huis te gaan, maar zij zal nooit terugkeren naar haar familie.
Wanneer de paden van Jaap en Pippa kruisen worden zij verliefd op elkaar, trouwen en krijgen kinderen, maar de liefde en hun relatie komt meer dan eens onder druk te staan. Onder andere door de onverwerkte trauma's uit hun verledens, vooral die van Jaap.

Het verhaal is opgedeeld in vier tijdsvakken tussen 1912 tot 1949. In ieder deel lees je een het deel van Jaap in die tijd en het deel van Pippa in die tijd. Doordat je steeds een stuk vanuit Jaap leest en ook een stuk vanuit Pippa, wordt je beeld van hun leven en hoe zij het ieder ervaren heel compleet. Soms zit er wat overlap in de delen, doordat een situatie vanuit Jaap en vanuit Pippa wordt beschreven, maar dit vond ik totaal niet storend en juist vaak verhelderend voor je kijk als lezer op het verhaal. De schrijfstijl van Jacqueline is erg fijn waardoor het, ondanks de soms heftige situaties, wel vlot leest.
Dat het verhaal gebaseerd is op het levensverhaal van de opa en oma van de schrijfster, maakte het voor mij extra aangrijpend. Een aanrader als je van historische romans (gebaseerd op een waargebeurd verhaal) houdt.

4,5*

Meer recensies van SimoneGJ