Spannend van begin tot het eind
Zussen Alexandra en Sofia Avellino bellen afzonderlijk van elkaar 911 om de moord op hun vader door te geven. Beide beschuldigen de ander van zijn dood. Een van hen liegt en is de moordenaar. Als Eddie Flynn besluit één van de zussen te verdedigen zet hij alles op alles om achter de waarheid te komen en de echte moordenaar te laten opsluiten.
“Voor het eerst kon ik de juryuitspraak niet voorspellen. Ik zat er te dicht bovenop. Het kon volgens mij beide kanten op gaan. Een uitspraak alsof je een muntje opgooide. Het was fiftyfifty.”
Fiftyfifty is het vijfde boek over advocaat Eddie Flynn maar kan los worden gelezen van de rest van de boeken aangezien elk boek een zaak bespreekt en deze aan het einde van het boek ook afsluit.
Al vanaf bladzijde één word je door Steve Cavanagh in het verhaal getrokken, de moord die op zichzelf al gruwelijk is, wordt nog versterkt door de twee zussen die naar elkaar wijzen als dader van deze gruwelijk dood van hun vader. Als lezer sta je hierdoor al snel in dubio want wie geloof je? De stabiele Alexandra of degene met vele geestelijke problemen, Sofia.
Steve maakt gebruik van kleine bommen die hij op onverwachte momenten laat ontploffen waardoor je als lezer steeds weer aan het twijfelen bent over wie de moordenaar is. Door de hoofdstukken waarin ‘Zij’, de schuldige zus, aan het woord is worden deze twijfels extra versterkt.
Door het gebruik van zowel de twists en de hoofdstukken van de dader blijf je als lezer steeds nieuwsgierig en is het boek haast niet weg te leggen.
Het boek switcht tussen Eddie en meerdere belangrijke personage in het boek. Waarbij de hoofdstukken van Eddie in de ‘ik’-vorm zijn geschreven en die van de rest in de derde persoonlijkheid. Dit zorgt ervoor dat steeds duidelijk blijft wie er aan het woord is en om wie het verhaal uiteindelijk draait. Daarnaast bestaat het boek uit vijf delen waarin belangrijke momenten worden vastgelegd, zo is het laatste deel Het proces wat drie maanden later afspeelt dan het vierde deel. Daarnaast bevat het boek fragmenten uit het dagboek van de vermoorde Frank Avellino wat de lezer weer extra informatie geeft om zijn waarheid op te baseren.
Vanaf de eerste tot aan de laatste bladzijde is dit een boek wat je op het puntje van je stoel houdt en blijft verbazen.
Omdat FiftyFifty het vijfde deel in de reeks over Eddie Flynn is vind je verschillende verwijzingen terug naar eerdere boeken en vooral de relaties die in eerdere boek zijn ontstaan of belangrijke situaties die ook in dit boek nog effect hebben, dit maakt je als lezer extra nieuwsgierig naar vorige boeken, mocht je die nog niet gelezen hebben. En maakte dat ik toen ik Steve zijn vorige boek Dert13n las direct alle andere boeken heb aangeschaft. Absoluut een schrijver om in de gaten te houden!
Steve Cavanagh is een Ierse schrijver die jarenlang werkzaam is geweest als advocaat maar zich sinds kort volledige focust op het schrijven van, voornamelijk, thrillers. Met zijn derde boek in de Eddie Flynn-serie, De getuige, won hij de Gold Dagger Award.