Advertentie

Frank Li zit tussen vast tussen 2 culturen, hij is namelijk een Amerikaanse Koreaan en wordt ondanks zijn Amerikaanse omgeving gehouden aan Koreaanse tradities. Als hij verliefd wordt op de witte Brit weet hij daarom ook zeker dat zijn ouders hier niet mee akkoord gaan. Mede ‘tussenpersoon’, de zelf verzonnen term voor Amerikaanse Koreaanse kinderen, Joy heeft hetzelfde probleem en zou komen ze samen tot de perfecte oplossing, fake daten, maar of dat nou zo’n goed idee is.

“Niemand noemt me Sung-Min zelfs pa&ma niet. Ze zeggen altijd Frank. Ik heb dus eigenlijk twee aparte namen. Maar goed: de bedoeling van allebei die geluksgetallen was waarschijnlijk dat ik een soort brug zou worden tussen twee culturen of zoiets. Amerika, dit is Korea; Korea, dit is Amerika. Iedereen blij? Kan ik dan nu verder? Top.”

Met Misschien is alles anders maakt David Yoon goed duidelijk hoe moeilijk het is om je weg te vinden als jongere. Hij pakt hier niet alleen de problemen aan die jongeren meemaken die vastzitten tussen verschillende culturen maar ook de problemen die alle jongeren meemaken zoals de stress over cijfers, universiteiten en relaties. Doordat David Yoon ervoor heeft gekozen de beste vriend van Frank, Q, een donkere huidskleur te geven beperkt hij zich niet alleen tot de Koreaanse en Amerikaanse cultuur maar bespreekt hij ook de problemen waarmee Afro-Amerikanen te maken hebben. Dit geeft het boek nog meer betekenis. 

Doordat het boek met een humoristische inslag geschreven is worden de serieuze problemen waarmee o.a. Frank, zijn ouders, Q en Joy te maken hebben niet te zwaar, waardoor je het boek wil blijven doorlezen.

“Het huis van mijn ouders wekt de indruk dat het voortdurend naar iets op weg is. Het huis van Brits ouders wekt de indruk dat het al een tijd geleden is aangekomen. ‘Daar ben je weer.’ Het is Brits vader, die in een grijze hoody op me afkomt. ‘Hallo,’ zeg ik. Hij omhelst me zomaar. ‘Ik had al zo’n gevoel bij jou, man. Wil je een biertje?’ ‘Uhm,’ zeg ik. ‘Ik ben achttien.’ ‘Ah, ja. Een joint dan?’ Lachend slaat hij zijn armen over elkaar. ‘Geintje’” 

De culturele verschillen tussen Frank en bijvoorbeeld Brit zijn erg goed en duidelijke uiteengezet, zodat je goed begrijpt waarom Frank sommige situaties op een manier aanpakt dit voor sommige mensen onlogisch is. Het is ook mooi om te lezen hoe de relatie tussen in de eerste plaats Frank en zijn ouders zich ontwikkeld als omstandigheden veranderen. Sowieso is Frank een personage wat erg goed is uitgewerkt door de auteur waardoor je meeleeft met de beslissingen die hij moet maken en hem echt in je hart zal sluiten. 

Misschien is het anders is het debuut van schrijver David Yoon en werd direct een Bestseller. In Entertainment Weekly werd hij door zijn debuut tot YA’s next Superstar uitgeroepen. Hij is zelf net als Frank een ‘tussenpersoon’ en woont samen met zijn vrouw, schrijfster Nicola Yoon, en hun dochter in Los Angeles.

Reacties op: Een geweldig debuut

10
Misschien is het anders - David Yoon
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 20,99 Bestel het e-book € 11,99
E-book prijsvergelijker