Een bizar en meeslepend verhaal
Jane en Marnie zijn als sinds de middelbare school onafscheidelijk. Beide trouwen ze en dan vertelt Jane haar eerste leugen, ondanks dat ze niets heeft met de man van Marnie en hem niet goed genoeg vind voor haar beste vriendin zegt ze dat ze de twee goed bij elkaar vindt passen. Daarna komen er nog 6 leugens bij die ze uiteindelijk besluit te vertellen.
“Ik had hem graag uit mijn leven gebannen. Ik moet oppassen met wat ik zeg. Want er klinkt opzet in door. Wat ik bedoel is dat ik liever had gehad dat onze verhalen elkaar niet hadden gekruist, dat er geen inkt van zijn leven op de bladzijden van het mijne waren gekomen.”
Een debuut waar je u tegen zegt. Met een nieuwe auteur is het altijd maar afwachten of de schrijfstijl je ligt en of de spanning die wordt opgewekt na het lezen van de achterzijde van het boek wordt waargemaakt. Gelukkig was dit bij Zeven leugens het geval!
Ambo|Anthos geeft vaker boeken uit die geen thriller in de normale zin van het woord zijn maar juist de psychologische kant op gaan waarbij de spanning duidelijk te merken in de gedachtegang en emoties van de hoofdpersoon. Dit was in Zeven leugens ook het geval en maakt dat je emotioneel betrokken raakt bij het verhaal van o.a. Jane.
“Als je hem gekend had, als je de kans had gekregen je eigen mening te vormen, dan denk ik dat je het met me eens zou zijn geweest en me zou vertrouwen. Ik denk dat je hem arrogant en wraakzuchtig had gevonden. Met z’n tweetjes zouden we al zijn wandaden op een rij hebben gezet en erom hebben gelachen. Ik zou jouw bondgenoot zijn geweest.”
Elizabeth Kay heeft ervoor gekozen om haar hoofdpersoon Jane haast letterlijk tegen de lezer te laten spreken, Jane legt haar beslissingen, situatie en vriendschap met Marnie uit alsof ze rechtstreeks tot je spreekt waardoor je extra bij het verhaal wordt betrokken. Je zult het als lezer misschien niet altijd eens zijn met haar keuzes maar doordat Jane al haar keuzes uitlegt er wel begrip voor krijgen dit zorgt er ook voor dat je als lezer meer geneigd bent om door te lezen en je nieuwsgierigheid extra wordt aangewakkerd.
De relaties die er bestaan tussen de verschillende personages in het boek zijn op een mooie manier uitgewerkt, dit samen met de vlotte schrijfstijl van Elizabeth en bijzondere en onverwachte twist aan het einde van het boek zorgt voor een meeslepend boek wat je nog lang bij blijft.
Elizabeth Kay begon haar carrière als assistent bij Penguin Random House en werkt nu als redacteur bij Transworld. Zeven leugens is haar debuut en werd aan meer dan twintig landen verkocht.