Slimme thriller met een goede balans

Stefan Tetelepta 14 februari 2025 Auteur
De wraak van Balthasar begint meteen goed. Stadsgids en geschiedenisdocent Victor van Atten ontdekt tijdens een rondleiding een lichaam bij het stadhuis van Delft. Eerst lijkt het gewoon een moord, maar al snel wordt duidelijk dat er meer achter zit. Rechercheur Bobbi Meijer krijgt de leiding over het onderzoek. Niet makkelijk, want er vallen steeds meer slachtoffers en de enige aanwijzingen zijn cryptische bijbellteksten en een link met het verleden van Delft. Vooral met Balthasar Gerards, de moordenaar van Willem van Oranje.

Het boek zit goed in elkaar. Het is spannend, met genoeg onverwachte wendingen, en de historische stukken zijn interessant zonder dat het te veel wordt. Windmeijer weet precies hoeveel achtergrond hij moet geven. Het voelt nergens als een geschiedenisles, maar je steekt er toch wat van op. De humor is subtiel en goed gedoseerd. Vooral de gesprekken tussen Bobbi en Victor zorgen af en toe voor een glimlach.

Van al zijn trilogieen vind ik deze de beste. De boeken over Leiden waren voor mij net iets te dichtbij, die over Zuid-Amerika weer te ver weg. Maar Delft kende ik amper, en nu wil ik er eens rondkijken. Windmeijer beschrijft de stad zonder dat het teveel nadruk krijgt, en toch zie je het helemaal voor je.

Goede thriller, leest lekker vlot en heeft precies de juiste balans tussen spanning, geschiedenis en scherpe observaties. Ik kijk uit naar deel drie.

Meer recensies van Stefan Tetelepta