Advertentie

Ik vind de setting leuk, een sigarenwinkel met een oudere en een jonge man.
Ik zie de winkel voor me. Op een scherpe hoek. Met wat ruimte ervoor. Oud, wel licht door de vele hoge ramen met lichtgeverfde oud-groene kozijnen. Opgestapelde doosjes, de volle toonbank middenin, de hele winkel dwars, met de deur in het midden tegenover de toonbank. Veel middelbruin hout. Het plekje van Franz gelijk rechts als je binnenkomt.
Franz: een jaar coming of ager, leuk hem te volgen in zijn onervarenheid met open blik. Leuk dat hij wel openstaat voor van alles is en van alles probeert. ‘Schattig’ hoe hij zijn moeder op de hoogte houdt, fijne zoon. – al zou ik m wel gezegd hebben haar ook een wat breder beeld van Wenen te laten zien. Stoutmoedig dat hij gewoon professor aanspreekt. Én zijn raad op zijn eigen wijze opvolgt. En we zo ook een minder chic deel van Wenen ’zien’.
Trsnjek : prima man. Prettige winkeleigenaar, geduldig. We weten verder niet zoveel van hem? Geschikt voor een winkel oude stijl. Of Freud realistisch is neergezet betwijfel ik, maar leuk dat hij hier zo aardig en mededeelzaam is. In een boek kan alles. Het klopt met de realiteit waar hij woonde en dat hij op dat tijdstip naar Engeland vertrok.
De schrijver heeft mooi gebruik gemaakt van het feit dat hij net op dat ogenblik in Wenen woonde en heeft de tabakswinkel er een paar straten verder geplaatst.
Anezka (is een Griekse naam voor meisjes. De betekenis is `puur, heilig`, andere vormen Inez, Anaïs). Wel gezellig, onbetrouwbaar/opportunistisch, wat wereldwijzer dan Franz
De karakterontwikkeling en de politieke / maatschappelijke ontwikkelingen worden niet uitgebreid uitgediept. Meer anekdotisch, het zijn een paar schetsen, illustraties. Mij stoort dat niet. Je kunt toch wel volgen waar de personages staan, dat er vreselijke dingen gebeuren.
Ik gruw van alle onmenselijke streken van de slager en anderen. Van de sluwe trucs van de SS-ers, de valse beschuldigingen, het geniepige, het verdraaien van feiten. Het opportunistische van eerst zelf genieten van de pornoblaadjes en later daarmee de sigarenhandelaar erbij lappen. Ik wist niet dat de meerderheid(?) van Wenen(Oostenrijk) zo achter Hitler aanliep.
Juist omdat die voorvallen zo als schetsen worden neergezet, tussen het levensverhaal van Franz door komt het bij mij harder binnen. De gruwelen nemen wel ook een steeds belangrijkere plaats in binnen het verhaal. ‘culmineren’ zodat het ook voor de rechtschapen Franz en Trsnjek slecht afloopt.
Het is natuurlijk heel mooi dat Franz aan het eind een daad stelt, maar ook wel een beetje ‘dom’, waar Trsnjek hem al eerder voor waarschuwde. En wat schiet je er mee op? Het boek heeft zo wel een niet helemaal zeker einde, al kun je wel invullen wat de grootste kans is wat er is gebeurd.
Het boek gaat ook over liefde. Franz die probeert te ontdekken wat dat is. Krijgt inzicht door moeder, Freud en eigen ervaringen. En indirect door het handelen van Trsnjek. Ik vond de beschrijving van de diverse klanten in de sigarenzaak erg leuk, ik had verwacht dat die personages een wat grotere rol zouden gaan spelen. Jammer dat dat niet het geval was.

' Hoewel de krachten ontbreken, moet toch de wil geprezen worden.'

Reacties op: Prima coming of age zoektocht, met Freud als twist.

161
De Weense sigarenboer - Robert Seethaler
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners