Volg je hart

Sterrezee Sterrezee
20 mrt 2021

De vrouw die eigenlijk kunstschilder had willen worden, maar overrompeld wordt door een voorname jongeling en daardoor onderkoningin van India wordt, kiest op haar 88e voor zichzelf. Haar eigen huis, haar eigen mensen en eigen dagbesteding. De alwetende verteller laat ook stukjes zien vanuit sommige van haar kinderen en de aimabele schappelijke verhuurder in het dorpse Hampstead. De oude Franse persoonlijke huishoudster geeft met haar (niet vertaalde)Frans/Engels mede sjeu aan het verhaal. Kleine verhaallijntjes van het 1e deel komen in deel drie bij elkaar, net als het verleden en heden. 'Dit gesprek is alleen maar een gevolg op het gesprek dat we toen niet hebben gehad' blz. 150.

dl 1: Grappig, licht ironisch. De schrijfstijl prima maar met te veel herhaling over hoe de verschillende familieleden tegen elkaar aankijken.
dl 2: Vervelend, retrospectie van protagonist Lady Deborah Holland-Slane, het meeste wist of vermoedde je al.
dl 3: Opnieuw grappig. Minder last van herhalingen. Er wordt met wat onthullingen en sitcom nauwgezet toegewerkt naar de uiteindelijke boodschap.

Waaruit blijkt hoe oudste dochter Carrie in het leven staat en verkeerd oordeelt:
'Vlak voordat ze(huishoudster) verdween zei ze iets van "un si gentil monsieur(de verhuurder)" , Daaruit maak ik op dat hij haar altijd een fooi had gegeven.' blz. 168.

Om over na te denken:
'Dit meisje was een kunstenares en moest kunnendoen wat ze graag wilde. Er waren massa's andere mensen om het dagelijkse werk in de wereld te doen, de beloningen van die wereld te verdienen en daarvan te genieten, om onder de boosaardigheid van de wereld te lijden en daar de opgelopen wonden met gelijke munt terug te betalen; maar de kleine en bijzondere broederschap waartoe Deborah behoorde, die onverschillig stond tegenover vergulde verlokkingen, moest de vrijheid hebben om zich in het verborgene, maar met hart en ziel aan haar bezigheden te wijden.' blz. 193/4.

Een alwetende verteller, is handig, zo weet je de visie en het karakter van meer mensen. De overgangen gaan vloeiend
Hoofdmotief: blijf je in je leven trouw aan jezelf of pas je je aan als er iets anders van je gevraagd wordt? Thema's: oprecht vs schijnheilig, laat je je wat gelegen liggen aan oordeel van anderen, hoe belangrijk vind je geld, familie? Positie van de vrouw.
thema's zie ook: https://www.librarything.com/work/19243/reviews/121008049

Weetjes: De schrijfster had contact met Virginia Woolf en heeft de tuinen van Sissinghurst Castle ontworpen, zij woonde daar.

Meer recensies van Sterrezee