Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Heftig en boeiend verhaal

Suzanne 22 april 2022 Auteur
Een boek over de Tweede Wereldoorlog kan bijna niet meer origineel zijn. Toch is Bianca Mastenbroek erin geslaagd om de lezer mee te nemen in een bijzonder en heftig verhaal over een wat minder belichte kant van de oorlog: het lot van 'foute' Nederlanders in en na de Duitse bezetting.
Dochter van een Zwarthemd gaat over Antje Buursma. Haar vader is lid van de NSB en gaat werken voor de WA. In Antjes ogen wil haar vader op deze manier strijden voor zijn landgenoten. Hij keert zich daarbij af van nazistische ideologie├źn en de Duitse bezetting. Wat is daar verkeerd aan?
Antje krijgt al snel te maken met de gevolgen van haar vaders keuzes. Niet alleen tijdens de bezetting, ook na de oorlog werken deze door: als het land bevrijd is, wacht een groep ex-NSB'ers opsluiting en het tribunaal.

Bianca Mastenbroek vertelt afwisselend over de periode na de bevrijding, als Antje met haar moeder geïnterneerd zijn in Westerbork, en over aanloop daarnaartoe en de keuzes van haar vader en Antje zelf.
Dat is heel mooi gedaan, je wordt meegenomen in de gedachtewereld van Antje, beleeft de gruwelen mee, ervaart haar eenzaamheid. Het is vooral knap dat Bianca het verhaal gewoon vertelt zoals het was, zonder oordeel. Als lezer krijg je de kans om, vooral na de uitgebreide verantwoording, zelf uit te maken of Antje en haar vader schuldig waren.
Bijzonder is ook dat de hoofdpersoon nog leeft. Haar input en de goede research van de schrijver maken het boek heel authentiek en geloofwaardig.
Zeker een aanrader!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Suzanne

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.