Gebaseerd op waargebeurde feiten.
Aimee de Jongh is stripauteur, illustrator en animator. Haar serie Snippers stond enkele jaren na elkaar in het dagblad Metro. De terugkeer van de wespendief is vertaald in meerdere landen en verfilmd voor tv. In 2022 werd haar werk bekroond met de Nederlandse stripschap prijs.
Dagen van zand kwam in mei 2021 uit.
Het verhaal
John is een jonge fotograaf die door de overheid naar de Dust Bowl gestuurd wordt. Een gebied waar boerenfamilies geteisterd worden met verwoestende stormen van stof en zand. John moet hun dramatische leefomstandigheden op de gevoelige plaat vastleggen. Hoe langer John aan zijn opdracht werkt, hoe meer hij beseft dat de zandstormen maar een deeltje zijn van wat hij nodig heeft om zijn opdracht te voltooien.
Mijn gedacht
Een verhaal dat gebaseerd werd op een waargebeurd fenomeen. De Dust bowl en de grote depressie zorgden ervoor dat de boeren de droge zanderige gronden achterlieten en ergens anders hun heimat zochten. De Dust bowl werd gecreëerd door overdreven landbouw waardoor de grond uitgeput en droog was. De zandstormen die daaruit voortvloeiden, samen met de Grote depressie zorgden ervoor dat vele families in extreme armoede terecht kwamen.
De Jongh bracht dit verhaal pakkend in beeld. Vele tekeningen zonder tekst die toch zeer duidelijk overkomen. Het verhaal werd op een verstaanbare manier naar voren gebracht. Wat dit nog duidelijker maakt is het gebruik van fotomateriaal tussen de hoofdstukken door.
Het verhaal brengt ook wat de problematiek in beeld van de fotografie. Wanneer is het authentiek en wanneer is het in scene gezet. Het op het verkeerde been zetten van de kijker.
De tekenstijl is redelijk minimalistisch. Niets staat in beeld dat er niet moet staan. En alles dat in beeld staat heeft een betekenis voor het verhaal.
Conclusie
Een prachtige graphic novel met een stukje geschiedenis dat perfect aanduid wat kan gebeuren als we geen zorg dragen voor onze natuur. En dat deze geschiedenis echt gebeurt, is wordt gestaafd met het toevoegen van foto’s tussen de hoofdstukken en een dossier op het einde van het boek met nog extra informatie. Zeer interessant gebracht.
Dagen van zand kwam in mei 2021 uit.
Het verhaal
Mijn gedacht