Advertentie

Siska Mulder creëerde samen met Susan Smit een nieuwe literaire stroming : Writers on heels. Hun boekenkasten zijn even goed gevuld als hun kleerkasten. Ze zijn gekend om meeslepende, inzichtrijke boeken te schrijven. Het boek Zus is Siska haar debuutboek waarvan ze zelfs het einde herschreven heeft.

In zus volgen we An, copywriter bij een reclamebureau, met een flamboyante vriendenkring en een minnaar. Een fundament waarin al vlug barsten beginnen te komen. Waarom heeft ze gebroken met het verleden? Is ze wel zo zelfverzekerd al ze laat uitschijnen? Kan ze wel ontsnappen aan haar verleden?

Het grote thema in dit boek is het omgaan met verlies. Het verwerken en het rouwen.

Het is moeilijk om direct in het verhaal te komen. De vraag waarom ligt regelmatig op de lippen. Eens halverwege het boek wordt alles duidelijker en neemt de leessnelheid vlug toe. De moeilijke momenten bij de start worden direct vergeten. Daarbij komt dan ook dat er een connectie komt met An.

Het hoofdpersonage An is zeer diep uitgewerkt. Bij de start van het verhaal krijg je moeilijk vat op haar karakter. Maar naarmate je meer leert over haar verleden, begrijp je dat haar karakteropbouw al gestart is vanaf de eerste pagina. De rest van de personages zijn iets minder uitgewerkt maar dit heeft geen negatieve invloed op het verhaal.

Het slot bevat zeer verrassende elementen. Alle gaten uit het verleden worden ingevuld zodat alles duidelijk wordt.

Conclusie
Een debuutboek dat zeker een plaats verdient in elke boekenkast. Een boek dat niet bang is om een moeilijk thema te gebruiken om de lezers te raken in hun gemoed. Een boek waar sommige lezers zichzelf misschien wel zullen in herkennen.

Reacties op: Trage start maar wordt ruimschoots goedgemaakt.