Tanneke Sconyncx

Tiany02 29 mei 2025
”In een wereld gerund door mannen, zonder enige vorm van verweer of bescherming door wat voor hogere autoriteit dan ook, probeert Anna haar onschuld te bewijzen in een proces dat al vooraf gevoerd lijkt.” F.V.

De wereld wordt gerund door mannen van begin tot einde der tijden, vandaar zoveel agressie, geweld en vernietiging, helaas.
De opbouw van het verhaal is vrij rustig, hoe het gaat in het alledaagse leven en werk in die (vreselijke) tijden.
Zo leest men over het huwelijk van Anna en Thomas, waar ze vandaan komen, hun beide families. De geboorte van de 3 zonen en een dochter. De heftige en gevaarlijke problemen rond de katholieken en protestanten.
Financiële zorgen en personeel die ontslagen moet worden. Jaloezie en wraak, het komt allemaal aan bod.
In de helft van het verhaal wordt het heftiger, i.v.m. de beschuldigingen, en leugens, naar Anna toe, dat ze een heks zou zijn, dit alles en alleen door mensen die wraak op haar nemen, sommigen omdat ze van haar willen profiteren en willen misbruiken, maar hier in mislukken.

Wat een verhaal. Het maakte mij zeer verdrietig, verbouwereerd en boos. Waren de mensen zo dom in die tijden ? Je kon hen alles wijsmaken, en vooral de kerk maakte misbruik van de goedgelovigheid van de mensen.
Niet te vergeten de mensen die konden liegen dat ze zwart zagen, in hun eigen voordeel.
Ik heb al veel boeken gelezen uit die periodes, ik ben er steeds niet goed van, vooral omdat het meeste verhalen waargebeurd zijn, zoals dit boek. Vind het zo vreselijk erg wat vele onschuldige mensen hebben meegemaakt, vooral vrouwen. Ik vraag me dan af, wat hebben onze eigen voorouders misschien in die tijden meegemaakt ? Chapeau voor Frederic Vermeulen, de auteur én nakomeling van Anna en Thomas, prachtig geschreven, er moeten vast veel emoties naar boven gekomen zijn.
Zulke waargebeurde verhalen zouden ze meer op school moeten lezen en leren, en op tv moeten tonen, zodat men in het heden beseft hoe goed men het heeft. Echte criminelen worden nu nog amper gestraft, terwijl er een tijd was dat je werd gestraft omdat je “gewoon” anders was dat de meesten, bv door ziekte, té verstandig was, te mooi, te lelijk, niet wou ingaan op avances, of zoveel meer onschuldige redenen.
Een zeer goed geschreven boek, die ik met veel spanning, en ook verdriet, heb gelezen.
Anna (Tanneke Sconyncx), stierf door foltering na 4 dagen en nachten, in de Hallentoren in Tielt. Ze verdiende de hemel.

Meer recensies van Tiany02