Waargebeurd en fictie

Tiany02 22 juli 2025
Prachtige historische roman, naar waargebeurd, maar “De gifmengster” is deels fictie, zoals in het nawoord geschreven staat.
Volgens meerdere bronnen zou Lucrezia Borgia een hardvochtige moordenares zijn, maar daar merk je niets van in dit verhaal, in tegendeel, je leeft helemaal met haar mee en hebt begrip voor haar situaties en “daden”.
Er zijn de tijdsprongen tussendoor, normaal gezien heb ik het daar niet zo voor, maar deze zijn subtiel en zeer mooi beschreven.
Lucrezia op het randje van de dood die haar hart stort, en zo haar leven vertelt, aan haar twee, reeds overleden, kinderen die hun mama in leven amper gekend hebben maar met zoveel interesse luisteren naar wat in haar leven overkomen is, dit is zo mooi.
Het boek is vlot geschreven, in zeer korte hoofdstukken, zodat je makkelijk kan volgen als je het (e-)boek even neerlegt.
Wat een leven in het oude Rome, ja…het is nog maar eens duidelijk waar de maffia ontstaan is, en waarom deze zo katholiek zijn.
Moorden als iemand teveel was ging met een vingerknip, zelfs onder familie was je niet veilig.
Ik vind het altijd extra interessant dat mensen werkelijk bestaan hebben, zodat ik tijdens het lezen meer informatie kan opzoeken hoe het er “werkelijk” aan toe ging, en er ook een gezicht kan opplakken, wat in het verre verleden niet altijd zo heel duidelijk is, want mensen werden niet altijd realistisch geschilderd, maar je hebt toch een vaag beeld.
Mooi nawoord, denk dat Lucrezia hier dankbaar om zou zijn.
Ik vond het een zalig boek, heeft mij weer zeer geboeid, en ik heb ook weer wat bijgeleerd. Ik wil graag de serie een keer bekijken, hopelijk wordt deze nog eens uitgezonden op tv.

Meer recensies van Tiany02

Om haar baan als video producer te redden, gaat Katie in zee met reddingszwemmer Hutch. Het enige probleem? Ze kan niet zwemmen. Wat begint als een leugentje om bestwil verandert al snel in een web van bedrog.

Asfalt is een verhaal over twee reizen die naar één bestemming leiden. Overgeleverd aan de gratie van de onbekenden die hen een lift geven, maken vier jongeren een tocht die hun leven voorgoed zal veranderen.