Harde leven in Batavia

Tiany02 14 november 2025
Het verhaal kwam voor mij een beetje traag op gang. Het is altijd wat moeilijk een goed boek te vinden als je net één hebt gelezen die je zeer meeslepend en boeiend vond, en bij je favorieten staat, dan bedoel ik “De Drie Duifkes”.
Ik had dus een beetje mijn twijfels bij “Het Schaduwspel”, een mooi geschreven roman zoals velen. Ik hield in mijn achterhoofd dat dit verhaal ook grotendeels waargebeurd was, dus….volhouden.
En ja hoor, vanaf hun huwelijk, en later het vertrek van Eva en Jan, én familie, richting Batavia, begon de spanning in het verhaal te stijgen. Zwaar, emotioneel en indrukwekkend wat deze mensen allemaal overkomen is tijdens hun bootreis. Wat een leven, en zoveel verdriet wat hen te wachten staat. Sterke vrouw die Eva Ment. Haar echtgenoot Jan, tja….klonkt best een fijne man, tot zijn ware gedrag en mening naar boven kwam in Batavia. Dat waren die tijden als heerser natuurlijk, maar zeker niet goed te praten. Eva had het hier zeer moeilijk mee, maar aanvaarde uiteindelijk zijn mening, voor de lieve vrede.

Ik vond het een zeer mooi boeiend boek, maar het einde daar had ik meer van verwacht, het stopt te plots, dat gevoel had ik. Het nawoord is interessant maar lang, met die informatie had best nog een hoofdstuk of 2 aan het verhaal gevoegd kunnen worden, ook al was het deels fictief.
Het boek is zeker de moeite waard om te lezen.

Meer recensies van Tiany02

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee.... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.