Een zeer bijzonder hoofdstuk uit de strijd tegen terreur

Tim van den Brink 17 augustus 2025
Ook de Amerikaanse inlichtingendienst CIA is te misleiden. Dat blijkt uit het journalistieke boek Driedubbelspion, geschreven door Joby Warrick. Deze sterreporter van The Washington Post heeft tweemaal een Pulitzer-prijs in de wacht gesleept. Warrick volgt onder meer de strijd tegen terreur. Dit verhaal beschrijft een zeer zwarte bladzijde.

Na 11 september 2001 hebben de Verenigde Staten de aanval geopend op Al-Qaida. Met dodelijke drones kunnen de Amerikanen doelgericht terroristen uitschakelen. Maar op 30 december 2009 slaat de beweging achter de dan nog levende Bin Laden terug. Niet zo publiekelijk als met de Twin Towers, maar wel met een enorme impact. Waar de geavanceerde wapenindustrie de US vaak oppermachtig maakt, gaat het ditmaal vreselijk mis op individueel, menselijk niveau. Voor de betrokkenen een verschrikkelijke dreun.

Wat er mis gaat op de Afghaanse special forces/spionnenbasis Khost, is lesmateriaal voor de opleiders binnen inlichtingendiensten. Auteur Warrick legt het helder uit. Dat komt met name door de duidelijke focus die de journalist heeft aangebracht. Wat weten we van die ene, fatale gebeurtenis? Wat was de aanloop daar naar toe? In iets meer dan 300 pagina’s gaat het om een kleine groep mensen die een wezenlijke rol in dit drama hebben gespeeld. De verslaglegging over het leed in Gaza, Oekraïne en Soedan beschrijft doden als getallen. De stervenden hebben geen gezicht, laat staan een identiteit. Dat is in Driedubbelspion echt anders.

Het boek is geschreven door een Amerikaan. Als lezer krijg ik de verschrikkelijke gevolgen voor, met name, de Amerikanen mee. Mannen en vrouwen wiens levens zijn weggevaagd. Opvallend blijkt de grote betrokkenheid van Mukharabat. De geheime dienst van Jordanië is een trouwe bondgenoot. Dit drama, eind 2009 dus, heeft ook voor dit land ernstige gevolgen gehad. Tegelijkertijd besef je hoe groot destijds de triomf bij Al-Qaida en consorten moet zijn geweest.

Dit boek herinnert aan een moment, inmiddels lang geleden. Een nieuwsbericht in de krant of op de radio. De realiteit is dat oorlogsnieuws binnenkomt, zonder precies te begrijpen wat er zich nou echt heeft afgespeeld. Driedubbelspion schetst context bij wat ooit eerder, vluchtig voorbij kwam.

Meer recensies van Tim van den Brink