Advertentie

Het is zijn de spreekwoordelijke “stenen” in een maag. Seksueel misbruik. Het verkrachten van onschuld. Al lezend worden innerlijke gevoelens er gitzwart van. Dit boek vormt in de vele beschrijvingen over dit onderwerp een bijzondere uitzondering. Kim van Kooten beschrijft de gedachten van Puck, een jong meisje dat door haar moeder in contact met een stiefvader wordt gebracht. Maar op zo’n manier dat je bijna door deze roman heen vliegt. Luchtig is het verkeerde woord, toegankelijk dan.

Pucks gescheiden moeder grijpt een kans om weg te komen uit een zeer armoedig milieu. Een man met veel geld wil een relatie. En Puck daarin opnemen is geen probleem. Voor hem niet, maar ook niet voor Pucks moeder. Het meisje vervult een gruwelijke brugfunctie, een duivelse verbinding tussen beide volwassenen.

De beschrijvingen van Charles Dickens over armoede tarten fantasie. In Lieveling speelt het gebrek aan geld, maar nog veel meer het gemis aan beschaving en moraal, ook een grote rol. De rauwheid, het ontbreken van empathie, is slopend. En het maakt extra veel kapot in het toch al gecompliceerde leven van Puck.

En dat is het knappe van dit boek. De pijnlijke accenten die alles nog ingewikkelder en immoreler maken. Het engst wordt dat als Puck een hulpvraag uitstraalt, maar dat die door ogenschijnlijk verstandige mensen niet wordt opgepikt.

Scholieren kunnen dit boek gerust op hun leeslijst zetten. De verfilming (als die er zou zijn) bekijken om toch iets mee te krijgen, kan niet, maar hoeft ook niet. Van Kooten heeft een vloeiende pen waardoor lezen een makkie wordt. En toch, laat de zo op het oog makkelijk beschreven details op jou inwerken en je beseft dat er een goed boek is geschreven. Een foto van Kim van Kooten en het beschreven slachtoffer staat op de achterkant van het boek. Je kunt er uren naar kijken.

Reacties op: Duistere liefkozing

1292
Lieveling - Kim van Kooten
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners