Opa en habibi

Ton Jansen 02 januari 2026
De boeken voor young adults van Khalid Boudou zijn bijna allemaal filmisch geschreven. Zijn laatste werk is daar geen uitzondering op. De bekendste titels zijn ‘Pizza Maffia’ en ‘Pizza Maffia slaat door ‘ . Het laatste boek dat ik van hem las was de novelle ‘De klap’.
Nu dus een roadtrip, een vorm die al vaker gebruikt is. De mooiste vind ik ‘Charlie en ik’. Nog niet gelezen? Dan is dit een tip voor na de feestdagen.
Terug naar Boudou. Opa en Sami (18) -steevast habibi genoemd- maken in een gammele maar authentieke Ferrari uit 1976 een reis naar. Marokko.
Sami ontvlucht Nederland, hij heeft veel schulden opgebouwd. Opa draagt een geheim met zich mee. Dat wordt overigens pas erg laat in het boek onthuld. Het is een dramatisch en ook wat zoetsappig gegeven, maar dat deert niet.
In vlotte jongerentaal geschreven en met veel aandacht voor de verhouding tussen opa en Sami.

Het verhaal is opgedeeld in drie stukken en kent aan het eind een afronding. Daarbij handelt het om het gegeven dat je je het best voelt in je eigen omgeving. Dat geldt ook voor Sami die geworteld is in Nederland.
Niet alleen voor Marokkaanse jongeren interessant, ook voor jongeren die een bredere kijk op achtergronden van mensen willen krijgen. Je leert op onnadrukkelijke wijze iets over de cultuur en het gedachtegoed.

Boek is voor jongeren vanaf ca. 15 jaar en ouder.

Vier sterren

Meer recensies van Ton Jansen