1000 kraanvogels
De vorige bespreking begon ik met het feit dat ik alle jeugdboeken van Erna Barth (het zijn er vijf) heb gelezen. Leuke verhalen, maar niet zodanig dat ze lang blijven plakken.
Daarom vind ik haar nieuwste boek 'Schaduwstem' het meest ontroerend en beklijvend.
De tweelingzussen Myra en Amy delen alles samen. Als Amy - na een ruzie over een jongen - te ver in zee gaat - belandt ze in comateuze toestand.
Myra is kapot van dit gegeven. Ze voelt zich schuldig over wat 'Eem' is overkomen. Ze moet het allemaal een plaats geven en dat is verdraaid lastig. De worsteling in de ik-vorm is treffend beschreven.
Het is een emotionele rollercoaster. Moeder is verbitterd en houdt afstand. Vader is begripvoller.
Achterin nog een playlist van Amy en Myra van songs die in de tekst genoemd worden.
De titel van het boek slaat op de stem die Myra hoort., de stem van Amy.
De titel boven deze beschrijving gaat over de actie om 1000 kraanvogels van papier te vouwen. Dat kan een reddingsboei zijn, maar er is weinig hoop op goede afloop.
Het verhaal wordt allereerst in vijf dagen beschreven. Het zijn korte getitelde hoofdstukken. De tekst is vlot leesbaar, mede door de ruime interlinie. Dat vind ik persoonlijk prettiger lezen dan zo'n overvolle bladspiegel.
Het is een aansprekend verhaal voor jongeren vanaf ca. 13 jaar. Een krachtig coming-of ageverhaal staat op de achterflap. Dat is juist getypeerd.
Voor liefhebbers van dit genre zou ik zeggen: lees dit boek.
Het is in mijn leesbeleving de sterkste Barth.
Ik maak nog steeds de boekenlijsten voor mijn school. Ik zal dit boek er ook opzetten.
Vier sterren als beoordeling.
De titel van het boek slaat op de stem die Myra hoort., de stem van Amy.
Voor liefhebbers van dit genre zou ik zeggen: lees dit boek.
Het is in mijn leesbeleving de sterkste Barth.
Vier sterren als beoordeling.