Herkenbare puberperikelen

Ton Jansen 22 december 2025
Deesje en Charlie hebben een manuscript aan de uitgever gestuurd. De twee meiden hebben dus een boek geschreven. Dat is het manuscript dat heeft geleid tot 'Operatie Cupido', het eerste boek van Jorine Lamsma.

De twee hoofdrolspelers willen en nieuw boek schrijven. Daarvoor willen ze hun ervaringen tijdens het brugklasjaar gebruiken. Ze schrijven beurtelings in een schrift, totdat het mis gaat. Er ontstaat een fikse barst in de vriendschap. Charlie is verliefd geworden op Omar, een jongen waar Deesje ook verliefd op is.
De breuk lijkt definitief. Daarom schrijft Charlie haar verhaal in een noodschrift.
Komt het nog goed tussen die twee hartsvriendinnen of betekent de overstap naar het middelbaar onderwijs een definitieve breuk?

Het boek is verzorgd (dat kun je wel aan uitgeverij Lemniscaat overlaten) uitgegeven. Kleine blauwe tekeningetjes en de titels van van 49 hoofdstukken in blauw.

Het vorige boek - hierboven genoemd - gaf ik 3,5 ster. Dat is bij dit schrijfsel ook zo. Vorige keer rondde ik het naar boven af, vanwege de onderwerpkeuze. Nu naar beneden. Dat komt omdat ik de beschrijving van de docenten, met name de verwenste docent Frans, erg karikaturaal vindt beschreven. Docent Van Vugt komt er dan weer erg positief uit.

Als je een boek wilt uitgeven, er worden in het boek - vaak bekende - begrippen uitgelegd. Dat zijn begrippen als signeren, drukker, katernen, schutbladen en illustraties. Al deze begrippen zijn in blauw gedrukt.

Een vlot en eigenlijk blij verhaal. Het is aardig om te lezen, maar heeft op mij geen onuitwisbare indruk gemaakt. Het is voor mij persoonlijk te clichématig en dus te karikaturaal.
Het zijn herkenbare puberperikelen en dat zal lezers vanaf ca. 11 jaar zeker aanspreken.
Een oud-docent minder, maar ik hoop dat de leerlingen mij meer herinneren als Van Vugt dan Scheltens (docent Frans).

Meer recensies van Ton Jansen

Een hartverwarmende reis door de jaren ’60 vol humor en nostalgie. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.