vrij (end) rijm
Van Astrid Boonstoppel beschreef ik enkele boeken positief. Onder meer het boek 'Wees Lucie'. In het voorwoord van haar nieuwste boek (voorwoord van de uitgeefster) las ik dat Astrid Boonstoppel steeds minder woorden gebruikt. De uitgeefster vindt het persoonlijk het beste boek van de auteur. Dat blijft altijd een persoonlijk iets.
Voordat ik kort iets schrijf over het boek. Ik vind het boek moeilijk te vinden in de bibliotheken. Ik heb het boek daarom -zonder zelf te lezen, dat gebeurt slechts sporadisch,- voor school gekocht.
Vandaag was er een Open Dag bij ons en ik mocht wederom aanschuiven in de boekenhoek. Gisteren daarom haar boek gelezen, want alle nieuw aangeschafte boeken heb ik tentoongesteld.
Het heeft overigens thematisch iets weg van 'Nachtgeheimen; van Simone Arts, een boek dat ik ook heb gekocht. en van een boek van Diet Groothuis, ook in versvorm geschreven. Het onderwerp is dus al vaker beschreven.
Het verhaal van Astrid Boonstoppel is een klein verhaal en het wordt nog kleiner door de wijze van schrijven. Het is geschreven in versvorm. Het is belangrijk dat jongeren het lezen, maar als veellezer zijn de overpeinzingen minder poëtisch.
Ik vind het -gezien het heftige onderwerp: ongewenst zwanger - eigenlijk te kort, te snel uitgewerkt. Omdat het een erg belangrijk en beladen thema is blijft de beoordeling toch in orde.
Het verhaal speelt zich in Rotterdam af, in de wijken noord en zuid. Claire (noord) ontmoet Wesley (uit zuid) tijdens een feestje. Wes is 19 en Claire 17. Het is niet moeilijk te raden wat er is gebeurd. Na een vrijpartij is Claire zwanger, ongewenst.
Ze laat abortus plegen en vertelt eigenlijk aan haar kind het verhaal.
Een degelijk en belangrijk verhaal dat mij minder ontroert dan het verhaal van beide eerder genoemde auteurs. Ben wederom benieuwd wat de schoolgaande jeugd van dit boek vindt en of de versvorm aanspreekt.
3,5 ster. Naar drie afgerond omdat het onderwerp het verdient om krachtiger en uitgebreider te beschrijven.
Ze laat abortus plegen en vertelt eigenlijk aan haar kind het verhaal.