Meer dan 7,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Klaar- 't -Kees

Ton Jansen 01 maart 2026
Kelly van Kempen is mij bekend van 'De Vriezels', een leuke griezelserie. Nu heeft ze een lijvig sprookjesachtig avontuur geschreven, meer dan driehonderd pagina's, over een vliegend hotel en de hotelier Kalani. Hij wordt de nieuwe hotelier na het overlijden van zijn 'opa', meneer Wolter.

Ik las ergens de term' Biegeliaans' voorbijkomen en dat klopt ook volledig. Alle schrijfregisters heeft Van Kempen opengetrokken. De reis om hotel Zweefkees te redden van de ondergang, het niet pratende hotel heeft wel degelijk gevoelens en emoties, gaat niet van een leien dakje. Voordat ze bij het Land van de Tovenaressen, aankomen zijn er talrijke ,
Er zijn , gevaarlijke, avonturen om het hotel te redden en dat in het gezelschap van wisselende en opmerkelijke wezens.
Misschien is dat ook de enige bemerking (Germanisme) die je kunt maken. Het zijn er wel erg veel.

Wat heel erg positief opvalt is de puike vormgeving van dit kloek uitgegeven boek. Hulde voor uitgeverij Lemniscaat. Eigenlijk ontbreekt alleen nog een leeslint.
De plattegronden op de schutbladen, de fraaie sprookjesachtige illustraties van Marieke Nelissen, de te beluisteren muziek van Kelvin Allison (via QR-code). De tekst van de liedjes is in rood gedrukt. Mooier wordt het niet. En ook nog een prachtige papiersoort die prima past bij het genre. Daar kunnen ze bij uitgeverij Clavis wat van leren.

Het zou mij niet verbazen als dit boek in de prijzen valt bij diverse jury's.
Het is geschikt voor lezers vanaf ca. 10 jaar. Eigenlijk is het als voorleesverhaal te omvangrijk.

Geniet van dit verhaal, met inderdaad o.a Paul Biegel en Roald Dahl-achtige verhaal en vertelelementen.

Vijf sterren.

Meer recensies van Ton Jansen