A friend is someone who will hide you
Al eerder schreef ik dat boeken over de Tweede Wereldoorlog op mijn warme belangstelling kunnen rekenen. Ik kwam het boek eigenlijk per toeval tegen. Het is een fictief verhaal van Melinda Braaksma, maar wel gebaseerd op de oorlogsherinneringen van vader Henk Braaksma.
Naast het verhaal is er een verklarende woordenlijst, een dankwoord, leestips over dit onderwerp en een uitgebreid historisch kader. Dat laatste is gevuld met foto's en een tijdlijn met bijschriften en ook voorzien van foto's. Op de schutbladen een plattegrond en ook nog een korte biografie van de auteur. Een compleet boek dus.
Het verhaal gaat over de herinneringen van vader Henk als 6-jarig jongetje. Een vliegtuig stortte neer op hun ouderlijk huis.
Omdat het verhaal fictief is, is de hoofdpersoon de 8-jarige Pieter. Een vliegtuig is dus neergestort en ze moeten op zoek naar vervangende woonruimte. Doe wordt gevonden op de Oudeschans in Amsterdam. Dat blijkt een Joodse buurt.
Er blijkt een meisje verstopt te zitten. Haar zus en ouders zijn afgevoerd naar Westerbork.
Hij krijgt van Felice een mysterieuze opdracht over een schat. Die wil hij uitvoeren, zeker als het noodlot voor de deur staat.
Het boek is voorzien van sfeervolle zwart-wittekeningen, waarvan ik alleen de mensfiguren niet zo mooi getekend vind. Dat doet echter geen afbreuk aan dit verhaal dat indruk maakt.
Misschien wat onbekend deze titel, maar ik kan liefhebbers van boeken over dit onderwerp het boek aanbevelen. Het is uiteraard voor de jeugd. Ik zou zeggen vanaf ca. 10/11 jaar.
De titel boven mijn stukje is een quote die voor in het boek staat.
Vier sterren
De titel boven mijn stukje is een quote die voor in het boek staat.
Vier sterren