broeierig verhaal over machtsmisbruik en meer

Ton Jansen 26 december 2025
Ik kende deze auteur niet. Schijnt haar tweede boek te zijn. Het is een Vlaamse auteur en dat is ook merkbaar, maar niet storend.
Het is bepaald geen 'kerstig' verhaal, maar een rauw, realistisch verhaal.

Het verhaal wordt vanuit diverse perspectieven verteld. Daarom maar eerst de belangrijkste personen
op een rij
* Selin - woont met haar kleine kleine zusje Hayley en haar alcoholverslaafde moeder in een flatgebouw voor
'sociale huisvesting'.
* Noah - is verliefd op Selin. Heeft een vader die dominant en agressief is.
* Greg - de nieuwe godsdienstleraar op school. Wordt op handen gedragen door de directrice, maar heeft
bedenkelijke reputatie
* Vince - vriend van Noah. hij is heimelijk verliefd op Noah
* Alexandra - directrice van de school. Ze is bepaald niet populair door haar ingestelde regels.

Het verhaal wordt verteld op elf verschillende dagen. Aan het eind gevolgd door een chatconversatie tussen twee van de genoemde hoofdpersonen. Deze conversaties zijn op grijs papier gedrukt. Het taalgebruik bij die chat is staccato-achtig.

De godsdienstleraar Greg heeft een bedenkelijke reputatie. Hij wil de directeursstoel overnemen, maar hij is ook geïnteresseerd in de jonge meiden zoals de 16-jarige Selin.
Daarvoor moet hij Selin losweken van Noah. Hij nodigt haar uit om te komen babysitten.
Bedrog, manipulatie, machtsmisbruik. grensoverschrijdend gedrag, liefde, seksuele geaardheid, vriendschap en wraak zijn enkele ingrediënten uit het verhaal.
Er moeten slachtoffers vallen. Maar hoe en wie?

Het is een thrillerachtig verhaal geworden. Ik vind de schrijfstijl, naast de Vlaamse afkomst, niet altijd toegankelijk voor young adults. Soms is het taalgebruik een tikkie geforceerd en soms wat te populair.
Ook zijn er diverse onwaarschijnlijkheden. Het is bekend dat Greg niet zuiver op de graat is. Nadat de directrice is weggepest, wordt hij wel makkelijk door het bestuur aangesteld als ad interim.

Dat neemt niet weg dat de auteur een boek geschreven heeft dat boeit en uitnodigt om door te lezen.
Het einde neemt best een aparte wending en dat is interessant.

Als waardering geef ik 3,5 ster. Er zijn veel belangrijke thematieken en dan rond ik dat graag af naar boven.

Het verhaal is geschikt voor lezers vanaf ca. 15 jaar.

Meer recensies van Ton Jansen