Het Verscholen Dorp bij Vierhouten

Ton Jansen 27 december 2025
Een verhaal dat eenvoudig wordt vergeten. Niet het onderwerp, want over de WO II wordt - gelukkig - nog altijd geschreven, maar de auteur en de uitgeverij zijn minder bekend. Op de achterzijde staat dat dit boek haar 100e boek is en dat ze twee prijzen kreeg voor eerdere boeken. Dat heb ik dan gemist.

Dat kan inhouden dat dit boek op de vergeetstapel terechtkomt. Dat is jammer. Het is een eenvoudig, maar treffend verhaal voor jongere lezers over de Tweede Wereldoorlog. Specifieker; het speelt zich af rond Het Verscholen Dorp in de buurt van Nunspeet/Vierhouten.

Het is 1943 en het hoofdpersonage is het Joodse meisje Ster. Ze wil met vriendin Janne een onderduikplek vinden bij Janne thuis. Het loopt anders. Het gezin van Ster (Esther) slaat zonder haar op de vlucht vanwege de dreiging van razzia's. Ster komt via via terecht op Het Verscholen Dorp.

Ook daar zijn ze niet bepaald veilig. Tijdens het verblijf ontstaat het idee om eerst foto's te maken (een bevriend iemand kan ze ontwikkelen) en daarna een film van het Pas Op Kamp zoals het dorp ook genoemd wordt.
Met de film wil ze laten zien hoe het leven erbarmelijk is en hoe dapper Ster geweest is.
Dan moet je wel hopen dat jezelf overleeft en je ouders en broertje het ook overleefd hebben.

Het verhaal is fictief, maar wel gebaseerd op waargebeurde verhalen. Ster en Emmanuel zijn bedacht, maar opa Bakker en tante Cor (twee verzetshelden)hebben echt bestaan.

Het is geen dik boek. Het is verdeeld in 27 korte hoofdstukken en voorzien van een nawoord, enkele zwart-witfoto's en plattegrond en afsluitend een woordenlijstje.

Het is al toegankelijk voor lezers vanaf ca. 10 jaar.
Ik ga eens kijken of ik het boek 'Papa, waar blijf je?' over de razzia in Putten kan bemachtigen.

Vier sterren en hopelijk wordt het door jongeren en ouderen die van jeugdboeken houden gelezen. De moeite waard.

Meer recensies van Ton Jansen