Wonderlijk gezicht

Ton Jansen Ton Jansen
17 mrt 2026

Dat Mark Janssen, die met dubbel s, als een van de beste illustratoren van Nederland gerekend mag worden zal bij menigeen op goedkeuring kunnen rekenen. Hij tekende en schreef/illustreerde ook al de nodige boeken, zeker aanbevolen zijn de boeken in samenwerking met Boudewijn de Groot en Jaco van der Steen ( ex bassist Dutch Eagles).
Nu een groot formaat prentenboek. Op het eerste gezicht lijkt er niet veel aan de hand. De Grote Kunstenaar (vul zelf maar in wie bedoeld wordt) heeft met verf en een kwast de mensen gemaakt. Er is kritiek op deze schepping, want het oogt allemaal wat saai. Een kunstenaar gaat , met goedkeuring van De Grote Kunstenaar aan de slag. Allerlei ‘vreemde’ gezichten komen tevoorschijn in diverse kleuren. Het wordt steeds gekker en bonter. De kleine Kunstenaar vliegt uit de bocht, maar zijn leermeester heeft bemoedigende woorden: ‘ je bent enthousiast. houd dat vooral vast’.
Dat betekent eigenlijk dat je best buiten de lijntjes mag kleuren.
Het einde is dan misschien een beetje braaf.

Een prima boek om in groeps- of klassensituaties aan de slag te gaan. In vroeger tijden, toen ik nog voor de klas stond, zou ik dit boek beslist gebruikt hebben voor tekenlessen . Ideaal.

Mark Janssen blijft interessante en mooi vormgegeven boeken afleveren.
Vier sterren.

Meer recensies van Ton Jansen