De keerzijde van roem; van infloewenzer tot werken in de fabriek
Het verging mij eigenlijk hetzelfde als de vorige beoordelaar van dit boek. Per toeval kwam ik op deze titel, een boek dat ik normaliter niet had gelezen. Maaike de Vries van 'Wijs met taal' stak de loftrompet over dit boek.
Dat beoordeel ik als terecht. Het is een prima verhaal voor lezers vanaf ca. 7 jaar.
Het verhaal gaat over Vera Bakker, maar die naam hanteert ze niet meer sinds haar moeder haar op haar derde een filmpje maakte en dat postte. Ze is influencer geworden, in het boek beschreven als 'infloewenzer'. Ze is beroemd en post van alles en nog wat. Die bekendheid - ze heeft een miljoen volgers -knaagt aan haar. Eigenlijk wil gewoon zijn.
Dat bericht post ze ook en dan krijgt ze via een uitvinder van een tijdmachine de kans te wisselen met Veertje die uit een erg groot gezin komt, een gezin met tien kinderen.
Dan ervaart ze hoe het was in die tijd. Dat is uiteraard een enorme cultuurverandering.
Ze wil weer terugflitsen en Veertje eigenlijk ook in deze tijd houden. Wat wil Veertje zelf?
Bovendien speelt hond Vosje ook een grote rol in het verhaal.
De talrijke kleurenillustraties zijn eigenlijk eenvoudig, een combinatie van stift, krijt en potlood, maar ze passen prima in dit verhaal dat op speelse wijze geschiedenis bij de lezers thuisbrengt.
Als Violetta in het verleden terechtkomt, zijn de illustraties in sepiatinten.
De illustrator speelt een grote rol in het verhaal en het is dan ook terecht dat haar naam prominent op het omslag staat.
Ook typografisch aantrekkelijk. De tekst is prettig verdeeld op de pagina en geregeld in andere kleur kreten in groot lettertype (Klip-Klop-Au - Klep-Klop-Au bij het lopen op klompen).
Kortom, een geslaagd verhaal voor kinderen tussen de 7 en 9 jaar. Een echte eye-opener voor onze mobiele brigade. Ja, ook die van 7 jaar.
Dikke 4 sterren.