Scar town- een mysterie

Ton Jansen Ton Jansen
24 mrt 2026

Het gebeurt niet vaak dat boeken van uitgevrij Querido weinig aandacht krijgen of aangekocht worden door de bibliotheken. Dat is wel het geval met de jeugdthriller' Scar Town' van de Australische auteur Tristan Bancks.

Hij heeft er wel lang over gedaan. Hij begon met schrijven in 2009 en in 2023 was het verhaal af. Nu dus voor het Nederlandse taalgebied beschikbaar.

Het is eigenlijk jammer als dit goed geschreven verhaal in de vergetelheid raakt.
Drie vrienden - vanuit verschillende sociale achtergronden - hebben een duister geheim. Hoofdpersoon Will (uit de gegoede klassen) en zijn vrienden Dar en J. De letter J staat voor Juno, maar zo wil ze niet aangesproken worden.
Het drietal ontdekt bij het leeglopen van een stuwdam in Scarborough een oud huis met - inderdaad- duistere - geheimen. Het drietal vindt een enorme geldsom en ook botten. Will vermoedt zelfs dat er botten bij zijn van zijn vermiste vader.

Een mysterie dat een groot gevaar met zich meebrengt. Dat gevaar is dichterbij dan je denkt. Het gaat zelfs zo ver dat Dar ontvoerd wordt.

Wat is opvallend vind is de leeftijdsaanduiding. Het boek is als B-boek gecategoriseerd en er staat - ai gegenereerd- een leeftijd van 10 jaar en ouder.
Ik kwam dit boek tegen op de site van schrijver/dichter en vertaler Edward van de Vendel. Daar werd het als een 14 plus boek aangeduid.

Achterin nog een plattegrond in zwart-wit van het meer van Scarborough.

Ik zou zelf zeggen. Prima geschreven, fijn vertaald en spannend leesboek voor jongeren vanaf ca. 12 jaar en ouder.

Volwassen liefhebber van jeugdthrillers, net als ik? Ook lezen.

Vier sterren voor dit aantrekkelijke verhaal.
Zet het zeker op de bestellijst voor mijn oude school.

Meer recensies van Ton Jansen