Onder moeilijke omstandigheden naar Nederland gevlucht

Ton Jansen 23 november 2025
Twee boeken die ook los te verkrijgen zijn. Het zijn novellen uit de reeks Best of YA XS. De boeken hebben nog geen 100 tekstpagina's. Ik zou derhalve de verzamelbundel kopen. Zijn ze de moeite van het lezen waard? Jazeker.

Wat vooral beklijft is de moeilijke tocht van Mo uit Syrië en die van Termeh uit Iran. Dat tweede boek (met geel omslag) heeft vooral mijn aandacht omdat ik - inmiddels zo'n anderhalf jaar - een meneer uit Iran hulp bied - met het leren van de Nederlandse taal. Dat is overigens inmiddels van een voortreffelijk niveau. Dat heeft minder met mij te maken maar meer met de positiviteit van desbetreffende. Dezelfde positiviteit die ik ook in beide boeken van Buddy Tegenbosch aantref.
Misschien valt er hier en daar wat te mopperen op mensen die minder gauw of niet integreren. In beide verhalen zijn de hoofdrolspelers van goede wil. Ze steken de handen uit de mouwen. Laten we deze groep welwillenden niet uit het oog verliezen.

Daarvoor zijn de verhalen van Tegenbosch te schrijnend. Vooral het verhaal van de jongedame Termeh sprak mij aan. Het gaat onder meer over uithuwelijken en de macht van de man, in dit geval een oom.

Beide personen komen aan op luchthaven Eindhoven ,een buurt waar de auteur woont.
De boeken, gebaseerd en geïnspireerd op waargebeurde levensverhalen, kunnen een eye-opener zijn voor de vaak behoudende jeugd. Hier zie je een gevecht van mensen die alles achterlaten en dan zomaar moeten aarden in een ander land.

In deze novellereek Best of YA/XS verschenen inmiddels 12 andere delen, waaronder ook het fraaie 'Mijn nacht met Vedder' , ook van Buddy Tegenbosch. Maar er zijn meer boeken de moeite waard. Zo vind ik het boek van Ben Blom 'David, David' ook de moeite waard.

Leeftijd 14+
Vier sterren

Meer recensies van Ton Jansen

Tegenpolen trekken elkaar aan in deze heerlijke roadtrip-roman boordevol humor en romantiek. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.