Ongeluk-tragedie-verlies

Ton Jansen 12 november 2025
Van deze auteur heb ik alle boeken -voor young adults -gelezen. persoonlijke favoriet is het boek '54 minuten'. Het nieuwste boek van Marieke Nijkamp , een Nederlandse auteur, schrijft haar boeken in de Engelse taal. Het boek is derhalve ook vertaald. Het boek heeft ook een Amerikaanse setting.

Schoolsituaties spelen vaak een belangrijke rol in de verhalen. In het stadje Fenix heeft een alles verwoestende brand gewoed. Daarbij de Eden om het leven gekomen.
Je kunt de inhoud kort verwoorden: Wat is er gebeurd?

Daarvoor gebruikt de auteur 317 pagina's en dat is voor mij persoonlijk wat aan de lange kant. Er staan zinnen in die nauwelijks betekenis hebben. Ik merk dat bij veel auteurs op. Nou hoeft het niet allemaal staccato en kort, maar het haalt soms de vaart eruit.

Het is een boek voor de ietwat geoefende lezers vanaf ca. 15 jaar, zeker gezien de tijdsprongen en perspectief wissels. De onderlinge verhoudingen tussen de personen zijn goed uitgewerkt.
Ik heb dit boek voor onze leerlingen uit de bovenbouw besteld, want het is een aansprekend geheel met diverse thematieken. Het is niet alleen een thrillerachtig verhaal.

Niet zo goed als '54 minuten' maar een goed leesbaar verhaal. Nee, gehuild heb ik niet en dat doe ik hoogstzelden bij boeken. Dan moet er een erg persoonlijke invalshoek zijn.

Vier sterren.

Meer recensies van Ton Jansen