Audrey Hepburn als verzetsstrijder

Ton Jansen 28 oktober 2025
Dit boek gaat grotendeels over de persoon Audrey Hepburn. Het is een boek ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Ik lees graag jeugdboeken over die donkere en zwarte periode, zeker gezien het huidige wereldbeeld. Het is bedoeld voor lezers vanaf ca. 10 jaar. De eerste vraag die ik mij daarbij stel: Weten die jongeren wel wie de hoofdpersoon is? Het is een Hollywood-filmster met film als My Fair Lady op haar naam. Later maakte ze veel werk va UNICEF.
Is het nodig om deze voorkennis te hebben? Nee, dat is niet per se noodzakelijk.
De volwassen lezer en ook veel jongeren zullen de situatie waarin Audrey verkeert wel eens gehoord/gelezen of gezien hebben.
De volgende vraag: Waarom heet het boek 'Vrijheid voor Edda'? Dat heeft een logische verklaring. In de uitgebreide nawoorden wordt dat ook uitgelegd.
Ze werd in 1929 in Belgiƫ geboren en ging naar een kostschool in Engeland. Haar ouders besloten dat het veiliger was in Nederland en Audrey kwam terecht bij haar moeder, opa en twee broers Alex en Ian.
Omdat de naam Audrey te Engelstalig was, werd gekozen voor Edda.

Dit verhaal over Edda is een pure biografie maar wel gestoeld op allerlei onderzoeken over haar jonge jaren.

Wat opvalt aan de lay-out zijn twee zaken:
*Het boek kent een zeer ruime interlinie. Waarschijnlijk gedaan voor de jongere lezer. Je kunt het boek met eerbied een jeugdigere versie van Oorlogswinter (Jan Terlouw) noemen.
* Onderaan elke pagina van het verhaal staat een langwerpige zwart-witillustratie van een fietsend meisje bij de brug van Arnhem, want Audrey (Edda) ging naar Velp.

Het is uit het Engels vertaald en vertelt over de dappere Edda die in 1943 met gevaar voor eigen leven in het verzet gaat. Ze wordt nog standvastiger als haar broer Ian wordt opgepakt.
Mooi zijn de rollen van dokter Visser 't Hooft en opa uitgewerkt. Ook de twijfel over de exacte rol van haar moeder is beklijvend.
Een zeer toegankelijk en mooi verhaal dat nog maar weer eens aantoont hoe belangrijk vrijheid en vrede is.
Dikke vier sterren als waardering.

Ook prima om voor te lezen rond de periode van 4 mei op de basisschool. Dat kan zeker vanaf groep 6.De 200 pagina's lezen razendsnel door de ruim opgezette tekst.

Meer recensies van Ton Jansen

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Elena moet haar vermiste opa terugvinden in een magische en mysterieuze wereld vol met mythische wezens. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.