Een kerst voor op het witte doek

TreasureinBooks 16 december 2025
Nadat hun moeder enkele jaren geleden overleden is, voelt Kerstmis niet meer hetzelfde voor Anouk, Elena en Daan. Zij was het hart van het kerstfeest. Als hun vader besluit dit jaar moeders droom waar te maken en Kerst te vieren in een schattige cottage in Engeland, reageren ze met weinig enthousiasme. Maar ze besluiten mee te gaan in zijn plan, zeker als hij zegt een mysterieuze aankondiging te willen doen.
Maar uiteraard gaat de weg naar Kerst niet zonder de nodige tegenslagen: hoewel die voor iedereen totaal anders zijn. Lukt het ze eindelijk weer een gelukkige Kerst te vieren?

Het boek is geschreven vanuit drie perspectieven van drie vrouwen: Elena, Anouk en Livia. De laatste is geen zus, maar juist de ex van broer Daan. Dat vond ik een grappige keuze, omdat je wel het standpunt van de andere twee zussen ziet. Maar Livia is een heel lieve vrouw met wie ik goed mee kon leven, dus ik vond het wel erg leuk om vanuit haar standpunt te lezen.

Eigenlijk is het boek een soort versie van de film Love Actually: er zijn allerlei verschillende verhaallijnen met verschillende personages. En die lopen op bepaalde manieren door elkaar, maar staan op andere manieren weer op zichzelf. De opbouw is echter zo gedaan dat het niet te verwarrend is. Ik kon goed volgen wie wie was. De introductie van nieuwe personages is geleidelijk en duidelijk. Dat is weleens anders: soms kunnen boeken een onbegrijpelijke wirwar aan namen worden. Dat is hier zeker niet het geval.

De setting in de Engelse cottage in de sneeuw is waanzinnig. Wie droomt er niet van zo’n plekje? Ik zag een beetje het huis voor me uit de film The Holiday, hoewel het natuurlijk veel groter was dan dat.

Het boek leest lekker weg en ik vond eigenlijk alle standpunten prettig lezen. De aankondiging had ik eigenlijk al heel snel geraden, dus dat onderdeel van de spanning viel voor mij helaas een beetje weg. Dat was jammer, want dat had het boek voor mij nog net iets spannender kunnen maken, moeilijker om weg te leggen. Maar dat betekent zeker niet dat je het niet zou moeten lezen. En tijdens de leesclub bleek dat veel mensen wel op het verkeerde been gezet waren.

De personages hebben allemaal hun eigen karakters en sterke en zwakke punten. Dat is fijn om te lezen: er is in ieder wel iets waar je jezelf mee kunt identificeren. Als oudste zus herkende ik veel uit het karakter van Anouk, die altijd probeert de controle te houden en het gevoel heeft dat ze overal verantwoordelijk voor is. Maar ik vond ook Livia, die op zoek was naar houvast en stabiliteit in haar leven, een heel herkenbaar personage.

Kortom: zoek je een fijne boekversie van Love Actually of Alles is Liefde? Dan is Zoals Kerst bedoeld is het perfecte boek voor deze Kerst. En misschien is het boek zelfs nog wel leuker dan deze films.

Dank aan Ilona en Luijting-Sijthoff voor het recensie-exemplaar voor de leesclub. En dank aan Ilona en Vanessa voor de gezellige leesclub!

Meer recensies van TreasureinBooks

Een hartverwarmende reis door de jaren ’60 vol humor en nostalgie. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.