Advertentie
    veravb Hebban Recensent

Dit boek is gebaseerd op waargebeurde feiten en bevat tussen de fictie ook enkel stukjes feiten in de tegenwoordige tijd.
Het gaat in het begin over de Spaanse oorlog, die zit voor de tweede wereldoorlog, maar gaat dan over naar de tweede wereldoorlog. Vooral over hoe daders van oorlogsmisdaden zich onttrokken hebben aan vervolging. De netwerken die opgezet zijn om deze mensen het land uit te krijgen, nieuwe identiteit te geven, jobs, huisvesting en dergelijke. Daarbij is de lijn naar Argentinië heel belangrijk, maar ook de lijn met het Vaticaan. Uiteraard is zowel intern door een beweging in Spanje, niet door Franco zelf als van andere overheden geprobeerd om de verantwoordelijken voor het tribunaal te brengen, maar er is eigenlijk niets van gekomen, terwijl er toch lijsten bestonden wie wat gedaan had. Stuitend.
Het boek bevat veel personages en omdat verschillende van die personages over meer dan een naam beschikken is het soms wat lastig om te volgen. Gelukkig staat er achteraan een overzicht van de namen en indien meerdere identiteiten staan die er ook bij. Wel zo handig.

Het boek schuwt de details van de gruwel niet en zeker het bloedbad dat in Estland aangericht is in het kamp Klooga, is een zwaar stuk om te lezen.
Het boek beslaat meerdere generaties en tientallen jaren en draait om dokter Guillermo Medina die het leven redt van Manuel Benítez, dan nog een jonge knaap maar heel erg gedreven. Een vriendschap voor het leven is geboren.
De auteur heeft lang onderzoek gedaan, lees zeker het nawoord van de auteur op het einde.

Wie dit indrukwekkende boek tot het einde leest, kan alleen maar walging voelen voor een heleboel van de personages, maar ook diep ontzag hebben voor de personen die geprobeerd hebben met gevaar voor eigen leven de mensen toch voor het gerecht te brengen. De verwerpelijke samenwerking van Franco met de Nazis en de tegenwerking door andere regimes voor gerechtigheid is al even stuitend.
Een boek dat je niet zomaar weglegt, het blijft echt wel hangen en ik wil ook nog meer van Almudena Grandes lezen.

Reacties op: Indrukwekkend

47
De patiënten van dokter García - Almudena Grandes
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker