De verlokkingen van Amsterdam

vero13 29 september 2023
Dalvino woont in Suriname samen met zijn broer Rico en een zuipschuit van een vader. Zijn moeder is reeds jaren geleden vertrokken naar Nederland om er een nieuw leven op te bouwen. Rico ontfermt zich over Dalvino en hoopt alsnog zijn moeder te kunnen volgen en het ellendige en armoedige bestaan in Suriname achter zich te laten. Na jaren is het dan zo ver en worden ze verwelkomd door hun moeder in Amsterdam. Aan het rustige leven van Dalvino komt abrupt een einde wanneer hij onbewust in aanraking komt met de gangs van Amsterdam. Om zijn broer uit de nood te helpen is hij gedwongen om enkele taken op zich te nemen. Maar hoe langer hij vertoeft in het milieu en hoe meer geld er in het laatje komt, hoe meer hij verstrikt raakt in een kluwen van leugens en bedrog. Wanneer de beeldschone Vanessa, waar hij een oogje op heeft, ook in de problemen zit, staat hij voor een moeilijke keuze.

Het verhaal begint in Suriname waar we de armoedige situatie van de broers voorgeschoteld krijgen. Geen geld, amper eten en een vader die alleen maar zuipt. Daarna springen we 9 jaar verder tot op het moment dat ze eindelijk hun moeder achterna gaan naar Amsterdam. Een heel nieuwe wereld gaat voor hen open.

De hoofdstukken worden duidelijk aangegeven met plaats en datum. Afwisselend krijgen we het verhaal te horen uit het perspectief van Dalvino, maar ook de beeldschone Vanessa vertelt haar kant van het verhaal en het moeizame verloop van haar jonge leven.
De 2 personages zijn uit het leven gegrepen en het is dan ook niet moeilijk om zich een voorstelling te maken van de vele verlokkingen en valkuilen waarmee ze geconfronteerd worden. De schrijfstijl is heel open en direct, je krijgt de gedachtegang en overpeinzingen mee van de hoofdpersonages, maar ook de dialogen zijn heel realistisch en afhankelijk van de situatie. Zo wordt de ‘gangs’taal ook toegepast maar in beperkte mate waardoor het niet storend wordt. Het leest vlot maar de redactie mocht iets grondiger gebeurd zijn want af en toe werd ik uit mijn leesflow gehaald.

“Ik voelde opluchting, medelijden en liefde voor de knappe vrouw die kennelijk mijn moeder was. Maar daarnaast voelde ik teleurstelling en boosheid dat het zolang had geduurd en zij ons bij die walgelijke man had achtergelaten in Suriname.”

Dalvino leren we het best kennen en je ziet de mooie evolutie die hij door loopt van bedeesde jongen en een goede student tot een jongeman die risico’s moet nemen en daardoor ook zijn schroom verliest. Ricco is dan weer het tegenovergestelde maar zijn karakter blijft wat oppervlakkig. Wel mooi in beeld gebracht was de innerlijke strijd van Dalvino, aan de ene kant beseft hij dat hij verkeerd bezig is maar aan de andere kant zit hij in de greep van de mannen en ergens geniet hij er ook van om eindelijk 'iemand' te zijn. Verschillende thema’s komen aan bod waaronder de verhandeling van drugs, de uitbuiting van vrouwen en de oorlog tussen de gangs,… ze worden overtuigend geschetst. Er gebeurt heel veel en op korte tijd waardoor je raast doorheen het verhaal. Ik vond het alleen jammer dat de moeder en de instanties zoals school volledig uit beeld verdwenen.

Het is een fictief verhaal maar het zou zomaar kunnen gebeurd zijn. Aangrijpend en zeker voor de schoolgaande jeugd een aanrader om hun ogen te openen en ze te behoeden van eenzelfde ondergang.

Meer recensies van vero13