Originele thriller die zijn sporen nalaat
Gérard Rapaille is mycoloog en heeft een nieuwe soort van de Gemmatapaddenstoel ontdekt. Door de melkachtige substantie die uit de steel komt doopt hij de nieuwe soort tot ‘Het melkjuweeltje’. Jaren later is hij samen met het farmaceutisch bedrijf Myres Pharma bezig aan de ontwikkeling van een nieuw medicijn tegen Alzheimer. Wanneer er tragische ongelukken gebeuren met enkele proefpersonen en deze in de doofpot worden gestopt, wil Rapaille dat de waarheid aan het licht komt. Hij neemt contact op met Sandra Molenaers en vraagt haar om onderzoek te doen naar de wantoestanden van het bedrijf en er een documentaire over te maken. Samen met Rik Wolters spreekt Sandra af met Rapaille en dat is het begin van een rollercoaster van emoties en gebeurtenissen.
Dit is het 2de verhaal met Sandra en Rik in de hoofdrol. Op zich kun je het verhaal wel afzonderlijk lezen, maar het is altijd aangenamer om hun gezamenlijke geschiedenis te kennen. De auteur geeft wel kleine geheugensteuntjes om je weer op weg te helpen.
Het verhaal is opgebouwd uit verschillende verhaallijnen die op het eerste zicht allemaal los van elkaar lopen. Toch weet de auteur de talrijke personages en de gebeurtenissen parallel te laten verlopen, waarbij je toch het overzicht bewaart. Een heel vlotte schrijfstijl met oog voor de omgeving, weergave van de emoties en ook wel wat humor door verweven. Het verhaal en het plot lijkt een ingewikkelde zaak, maar is fenomenaal goed en origineel opgebouwd. Er worden vele puzzelstukjes gegeven maar toch wordt het nergens overweldigend en raak je samen met Rapaille, Rik en Sandra verstrikt in de tentakels van het farmaceutische bedrijf. Het is een combinatie van thriller, psychologische roman, detective,… kortom niet in 1 genre te vatten en daardoor verrassend.
Rapaille vormt de rode draad doorheen het verhaal en brengt Sandra en Rik weer samen op de been. Twee tegenpolen die toch een enorme aantrekkingskracht tot elkaar hebben. Door hun tegenstrijdige karakters en turbulente verleden, wordt het een spel van aantrekken en afstoten. Beiden hebben ook nog eens met innerlijke demonen af te rekenen en dat brengt veel animo met zich mee. Niet alleen het verleden van Rik en Sandra wordt verder uitgediept, ook van de werknemers in het bedrijf, krijgen we verontrustende fragmenten uit hun verleden voorgeschoteld. Op het eerste zicht hebben die niets met het verhaal zelf te maken maar schijn bedriegt.
Heel interessante en niet-alledaagse personages, elk met een apart en bizar kantje, maken mee de schwung van het verhaal. Doordat het verhaal van Rik in de ik-vorm wordt verteld en de andere personages in de derde persoonsvorm wordt geschreven, voel je een sterke band met Rik en bekijk je de zaak meer uit zijn oogpunt. Door de diverse verhaallijnen en de verschillende invalshoeken, gebeurt er heel wat en dat maakt dat je volledig in de ban raakt van het verhaal. 1 kleine opmerking is het feit dat de krantenartikels in het begin van het boek heel moeilijk te lezen zijn op een ereader (misschien is dat op nieuwere ereaders niet het geval).
Het eerste deel vond ik al heel geslaagd, maar dit verhaal is nog een trapje hoger. Spanning en actie is er absoluut aanwezig, maar ook de conflicten tussen de personages, de innerlijke tweestrijd van Rik, zijn onverwerkt verleden en zijn tegenstrijdige gevoelens, maken dit verhaal compleet. De vele losse eindjes die er in de loop van het boek waren, worden bijna allemaal uitgewerkt… bijna… want dat dit boek niet het laatste deel is, doet me al verheugen op wat nog komen zal…
4,5 sterren!
4,5 sterren!