Spannend plot met een mix van gruwelijke feiten en fictie.

vero13 27 juni 2025
Jamie draagt een immens geheim met zich mee. Als 10 jarige is ze in contact gekomen met de Rwandese vrouw Akimana en haar zoontje Michael. Die dag staat in haar geheugen gegrift maar ze kan er met niemand over praten. Wanneer Michael plots voor haar neus staat en haar waarschuwt dat ze in gevaar is, haalt dat haar hele leven op zijn kop. Het verleden heeft haar ingehaald en nu zal ze de gevolgen moeten dragen van haar foute keuze.

Het verhaal is opgedeeld in verschillende verhaallijnen:
Jamie is een jonge vrouw die gescheiden is en haar dochtertje Milou slechts beperkt mag bezoeken. Akimana is afkomstig uit Rwanda en is haar land kunnen ontvluchten tijdens de genocide. De vrouw is zwaar getraumatiseerd naar Nederland overgekomen waar ze wordt opgevangen door haar enige nog levende familielid, tante Lukia.

De genocide in Rwanda en de verschrikkingen die Akumana heeft moeten doorstaan, worden gedetailleerd uit de doeken gedaan. Het komt binnen en dat is ook de bedoeling van de auteur. Het is een zwarte bladzijde in de geschiedenis maar wel van groot belang opdat het nooit vergeten wordt.
Ook het verleden van Jamie is er ene met veel vraagtekens. De auteur weet zo de spanning wel op te bouwen want je blijft als lezer in het ongewisse over wat er precies is gebeurd en welk aandeel Jamie er in had.
De personages worden goed beschreven en ook de karakters worden goed uitgewerkt. Vooral de impact van het verleden op hetgeen de dag van vandaag gebeurt, komt duidelijk naar boven.

De schrijfstijl is heel filmisch en aangrijpend. Zeker de periode in Rwanda is levensecht, gruwelijk en onmenselijk. De film speelde zich in mijn hoofd af en nog zie ik flarden voor ogen van een kleine Akimana die strompelend en in shock vlucht voor de militanten. Het is een passage die me nog lang zal bijblijven.
Ook de gebeurtenissen in Nederland worden meeslepend verteld. Zowel Jamie, maar ook Lukia, Perry en Michael worden overtuigend neergezet. Iedereen heeft zijn geheimen en een mysterieus verleden en dat hangt als een spanningswolk in de lucht. Als lezer is het nog verre van duidelijk wat er precies aan de hand is, maar toch leef je mee met de verschillende personages en probeer je hun standpunt en visie af te wegen ten opzichte van de anderen. Het plot zit goed in elkaar want naarmate de geheimen boven komen en de werkelijke gebeurtenissen ontrafeld worden, heeft de auteur nog een verrassing in petto waardoor ook de laatste ontbrekende stukjes een plaats krijgen
Kortom een verhaal die me af en toe kippenvel bezorgde: gruwelijk, spannend en meeslepend.

Meer recensies van vero13