Moeizame zoektocht met ultieme verrassing

vero13 04 juli 2025
Tamar is studente kunstgeschiedenis en schrijft zich in om als au pair te gaan werken in Parijs tijdens de zomermaanden. Na 1 maand in Parijs vertoefd te hebben, vertrekt het gezin in augustus traditiegetrouw naar Deauville om er hun intrek te nemen in hun Normandische vakantievilla. Voor Tamar een beetje een ontgoocheling maar alles verandert wanneer ze een oud koffertje van blauw leer vindt onder een losse vloerplank. Er liggen wat babykleertjes in, een geborduurd toilettasje en 2 dagboeken. Irène Cahen d’Anvers staat er in de dagboeken, een meisje van 7 jaar en 7 maanden toen ze begon met schrijven.
Tamar begint te lezen en komt algauw tot de ontdekking dat dit kleine meisje geportretteerd werd door Renoir. Zou het de grote Renoir zijn? Gefascineerd door deze uitzonderlijke vondst, probeert Tamar zoveel mogelijk achtergrondinformatie te achterhalen om het schilderij en het leven van het meisje in kaart te brengen. Haar vondst houdt ze voorlopig geheim met de gedachte, wanneer ze eventueel nakomelingen van Irène kan opsporen, ze deze persoonlijke spulletjes en de dagboeken aan hen kan teruggeven.
Het verhaal begint met de studente Tamar die naar Parijs vertrekt maar door omstandigheden in de mondaine badplaats Deauville terechtkomt waar ze de mysterieuze vondst heeft gedaan.

De zoektocht van Tamar verloopt via veel omwegen en opzoekingen in archieven, museums, naslagwerken,… Alle kleine elementen zoekt ze zorgvuldig na waardoor alle stappen die ze heeft ondernomen logisch en goed te volgen zijn. Het is absoluut geen gemakkelijke opdracht want wanneer ze de familieleden en de kinderen in kaart begint te krijgen, beseft ze dat het heel moeilijk zal worden om nog levende erfgenamen te vinden. Toch geeft Tamar niet op, en gelukkig maar….

Mooi hoe de lezer tussendoor telkens dagboekfragmenten te lezen krijgt, waardoor we de aanknopingspunten vinden, waardoor Tamar haar zoektocht verder kan zetten. Niet alles verloopt volgens plan. Soms een dood spoor waardoor weer in een andere richting moet gezocht worden.

De auteur brengt het verhaal van Irène en haar naasten tot leven. Heel mooi hoe sommige puzzelstukjes plots het verhaal van Irène een heel andere wending geven.
De schrijfstijl is heel vlot en gemakkelijk te volgen. Toch wel een uitzonderlijk verhaal en zeker naar het einde toe, vond ik het verbluffend hoe alles gelopen is. Het lot is toch iets apart en misschien wel voorbestemd ???

3,5 sterren

Meer recensies van vero13