Surreëel maar helaas bikkelharde geschiedenis in een prachtige historische roman gegoten

vero13 27 juli 2025
Roermond, 1613
Op de jaarmarkt eist dochter Grietgen de aandacht op door een kunstje uit te voeren met een
kruisbeeld. Heel gevaarlijk en al snel worden de roddels in gang gezet. Niet alleen de dochter komt in
het vizier, maar ook haar moeder want zij heeft het haar blijkbaar geleerd. De jacht op de hekserij is
geopend. Tryn ontfermt zich over Grietgen, een daad die al snel verkeerd wordt beoordeeld. De
moeder van Grietgen wordt gearresteerd en dat is het begin van een onomkeerbare kettingreactie
van arrestaties en vervolgingen. Helaas ontkomt ook Tryn niet aan de verwijten en beschuldigingen
en dat allemaal door een misplaatste grap op straat. De gevolgen zijn niet te overzien.

Heksenvervolgingen, het blijft tot de verbeelding spreken. Hoe is het mogelijk dat zo’n gewelddadige
veroordelingen werden uitgevoerd zonder echte bewijzen? Dat kom je te weten in deze historische
roman, grotendeels gebaseerd op waargebeurde en gedocumenteerde feiten en met wat fictieve
elementen in een onthutsend verhaal gegoten.

Tryn, een huisvrouw met dochter Hille en getrouwd, vriendin Enken gezegend met 4 zonen, Catharina
een buurvrouw en vriendin, allemaal vrouwen die zich te pletter werken in het huishouden en zorgen
dat alle monden gevoed worden. De auteur heeft zich voornamelijk gebaseerd op het verhaal van
Tryn, omdat zij als dochter van een vooraanstaand en hooggeplaatste ambtenaar, redelijk goed
gedocumenteerd werd. De briefwisseling die vader Goert tot zijn taak heeft genomen om zijn dochter
te vrijwaren zijn goed bewaard gebleven en geeft een verontrustend maar realistisch beeld weer van
de mensonterende en wraakroepende handelingen van weleer.
Het lijkt een keiharde thriller, maar helaas een geschiedenis die echt gebeurd is. Daarom ook soms
moeilijk te bevatten hoe dit ooit de lage landen in zijn ban heeft gehouden.

De auteur weet de personages zodanig reëel en menselijk te schetsen dat je de normen en waarden
van die tijd probeert te begrijpen. Natuurlijk wisten ze minder dan wat we nu weten over ziektes,
natuurverschijnselen en dergelijke… Ongelooflijk hoe daar direct een hand van satan in wordt
herkend.
Ook de groepsdruk en de woede die telkens te beurt valt van de ongelukkige vrouw ( en soms
uitzonderlijk een man) die tot de brandstapel wordt veroordeeld is niet te bevatten. Toch voel je de
opgezweepte gevoelens en de angst voor het onbekende. Dat heeft de auteur heel goed kunnen
overbrengen.

De schrijfstijl is heel meeslepend en ondanks het geschiedkundig heel leerzaam is, leest het heel
gemakkelijk (dan bedoel ik geen moeilijke termen) want gemakkelijk is het allerminst want mijn maag
kwam al in opstand bij de eerste verbranding. Mooi en fraai is het absoluut niet, maar wat een
duizelingwekkend verhaal. Des te meer omdat het daadwerkelijk gebeurd is, maar het gaat mijn
inlevingsvermogen te boven.

Een absolute must-read en hopelijk toch een deel van de geschiedenis die we voorgoed achter ons
kunnen laten.
4,5 sterren