Boeiende en meeslepende oorlogsroman
Sylvia Dusault is de dochter van een welgestelde textielfabrikant, maar als vrouw komt ze niet in aanmerking om mee het bedrijf te besturen. Samen met een collega van haar vader is ze actief in het vluchtelingencomité. Wanneer de Duitsers echter Nederland binnenvallen, zoeken meer en meer politieke vluchtelingen en ontsnapte krijgsgevangenen een veilig onderkomen. Hoe meer haar vader werkt voor de Duitsers om het hoofd boven water te houden, hoe meer Sylvia zich actief bezig houdt met de ondergrondse verzetsbeweging. Ook korporaal Guy Meyer komt in contact met Sylvia die actief is in de Twentse verzetsorganisatie. Zij raakt meer en meer in de ban van de korporaal en doet er alles aan om hem in Twente te kunnen houden ondanks het stijgende aantal SS’ers die er gestationeerd worden.
In het verhaal volgen we Sylvia Dusault, een Nederlandse jonge vrouw die sterk in haar schoenen staat en dat ook wil bewijzen. Daarnaast wordt korporaal Guy Meyer samen met een hele colonne soldaten naar Breda gestuurd om de Duitsers tegen te houden. Waar Sylvia aanvankelijk vooral te dealen heeft met haar vader en diens toenemende samenwerking met de Duitsers, komt daar algauw verandering in want haar acties en inzet voor de verzetsbeweging zijn niet alleen haar vader opgevallen. Ook korporaal Guy krijgt heel wat op zijn bordje en ook zijn kleine zeges maar ook ferme tegenslagen en emotionele dompers worden uitvoerig uit de doeken gedaan.
De levenswandel van beide personages worden uitvoerig besproken. Mooi om net zoals in zijn vorig boek ‘Laatste lente aan de Seine’ een beeld te krijgen tijdens de oorlogsjaren vanuit verschillende invalshoeken. Het verhaal is opgebouwd uit 5 delen waarin elk deel een specifieke periode vertegenwoordigt.
Heel vlot verteld en met een goeie kennis van zaken. Doordat het in de derde persoonsvorm geschreven is, krijgen we een heel brede kijk op het gebeuren en worden ook de andere personages in beeld gebracht zoals de arbeiders in de weversfabriek en de andere textielfabrikanten. Waar Sylvia aanvankelijk nog redelijk naïef en met een positieve kijk de Duitse bezetting gadeslaat, valt daardoor de angst en onzekerheid die haar ouders ervaren, des te meer op. Dat brengt een redelijk realistisch beeld vanuit verschillende perspectieven, enige nadeel dat je minder dicht bij de hoofdpersonages zelf komt te staan. Dat zal wel een bewuste keuze geweest zijn van de auteur want het plot en het verloop van deze roman zit goed in elkaar en aldus hoop je van harte dat het allemaal wel goed komt. Helaas is de oorlog geen rozengeur en maneschijn…maar aan de lezer zelf om te ontdekken.