Spannende en meeslepende historische roman

vero13 23 mei 2025
1942. Esmée, barones Von Eckendorff -Lohmann woont in het kasteel van Vorden samen met haar man Waldemar, haar ouders en een handvol personeel. Op de dag van haar 24ste verjaardag staat een delegatie van de Sicherheitsdienst voor de deur en 10 SD’ers zullen er hun intrek nemen onder leiding van Hauptsturmführer Max Winter. Wanneer de voormalige butler vraagt om te mogen onderduiken in het kasteel stuit hij op groot ongenoegen van de baron. Esmée is er het hart van in en tegen het advies in van haar vader brengt ze onbewust de onderduikers maar ook de andere bewoners van het kasteel in gevaar.

2024. Carmen heeft een nieuw zelfhulpboek uitgebracht en op de avond van de boekpresentatie wacht ze nog op één iemand, haar man Vik. Wanneer plots 2 agenten voor haar neus staan, dringt de harde realiteit binnen. Vik heeft een auto-ongeluk gehad in Emmen en ligt in kunstmatige coma. Wat deed hij in Emmen en was het een ongeluk of is er meer aan de hand? Veel vragen waar Carmen een antwoord hoopt op te vinden.

Dit is het 2de deel van ‘De Acht Kastelen’-serie maar gemakkelijk los te lezen, hoewel Schaduwdochter ook absoluut de moeite is. Ook in dit deel wordt het verhaal opgesplitst in 2 verhaallijnen: aan de ene kant volgen we Esmée tijdens de oorlogsjaren en de Duitse bezetting, de andere verhaallijn speelt zich af in het heden waarbij we de gangen van Carmen en Vik nagaan.

Ondanks de verschillende personages en tijdlijnen weet de auteur dit moeiteloos over te brengen zonder dat de lezer het noorden kwijt raakt. Telkens wordt er met een kleine cliffhanger geswitcht waardoor de aandacht wordt vastgehouden en je absoluut wil weten hoe dit verder loopt.
De schrijfwijze is heel meeslepend en de karakters van de personages worden goed beschreven waardoor je al direct een connectie voelt. Zowel Esmée, maar ook haar vader, haar echtgenoot en het personeel komen uitgebreid aan bod en hebben elk hun persoonlijke problemen en daardoor ook sommige een recalcitrant kantje. Ook Guusje leren we beter kennen, haar verhaal werd uit de doeken gedaan in het vorige boek, en hier wordt ook verder op ingegaan.

Het verhaal is een aaneenschakeling van confrontaties, liefdesperikelen, gevaarlijke ondernemingen en onverwachte verwikkelingen waardoor het verhaal nergens voorspelbaar wordt. Het plot is geweldig goed opgebouwd en zeker naar het einde toe zitten er nog wat venijnige adders onder het gras.

Een historische roman met veel diepgang, heel realistisch geschreven en enorm meeslepend verteld. Heel benieuwd naar de volgende delen!

Meer recensies van vero13