Duister plot met verrassende wendingen
In New York wordt het verminkte lichaam van een man gevonden met ‘PERVERT’ op zijn borstkas gekerfd. Noor Hakimi is journaliste en toevallig de eerste voorbijgangster die het lichaam vindt. Ze verwittigt de hulpdiensten maar niet zonder zelf eerst wat foto’s te hebben genomen. Dit zal haar een primeur opleveren, een kans die ze niet kan laten liggen. Een week later wordt opnieuw een verminkt lichaam aangetroffen en ook nu weer is Noor in de buurt. Inspecteur Emilia Perez bijt zich vast in de zaak en heeft het duidelijk niet hoog op met Noor die nu al twee keer als eerste ter plaatse is. Net als Perez pluist ook Noor de achtergronden en entourage van de slachtoffers uit, samen met haar goeie vriend Liam, die een gewiekste IT’er en hacker is. Hoe dieper ze graven, hoe duisterder de waarheden die boven komen drijven. Een helse zoektocht die hen terugbrengt naar de Koude Oorlog en de nasleep ervan.
Vanaf de 1ste bladzijde weet de auteur je nieuwsgierigheid op te wekken. Zeker de allitererende krantenkop springt er uit! Hier zit een verhaal achter, jazeker, en niet de minste ook.
Leuke vormgeving van het verhaal waardoor het toch overzichtelijk blijft. Telkens wanneer een lichaam wordt gevonden krijgen we de krantenkop te zien en wordt er druk gezocht om de geschiedenis van deze persoon in kaart te brengen. Of toch hetgeen Noor en IT’er Liam boven water krijgen. Er wordt voortdurend geswitcht tussen het heden in New York ( met de zoektocht door Noor en natuurlijk ook inspecteur Perez) en de geschiedenis van de slachtoffers die tot leven komen door het opzoekingswerk van Noor. Maar ook Noor leren we beter kennen, want ook haar verleden is er ene van vallen en opstaan. Een geschiedenis die zijn oorsprong kent in Afghanistan, waar de Taliban de mensen hun land deden ontvluchten.
De auteur weet zo verschillende geschiedkundige gebeurtenissen en politieke kwesties naast elkaar te leggen. De tentakels reiken soms ver, en de connectie is niet altijd even rechtlijnig maar goed speurwerk loont. En dat komt hier tot uiting in dit spannende verhaal.
De schrijfstijl is heel meeslepend en beeldend. De karakters worden heel goed uitgediept en daar zitten een paar aparte gevallen bij. Van sommige kon ik me hun figuur zo voor ogen halen, zelfs de wijze waarop iets gezegd wordt, tot de manieren en de minachtende blik die er bij horen. Ook de humor zit in de zinnen verweven, soms grappige woordspelingen en hilarische vergelijkingen. Tussen de zwaardere en spannende stukken door, een leuke toets om even tot rust te komen.
Het plot zit geweldig goed in elkaar. Het switchen tussen heden en verleden brengen verschillende verhaallijnen naar boven en geleidelijk aan zie je hoe alles in elkaar begint te schuiven. Spanning en sensatie van begin tot einde en ook dat einde, de epiloog, vind ik persoonlijk een geweldige afsluiter.
4,5 sterren
4,5 sterren