Bizar en duister verhaal met horrorgehalte

vero13 28 juli 2023
Jeanine leidt een simpel leven en werkt in een snackbar bij Ome Willem tot ze in contact komt met de succesvolle maar excentrieke fotografe en barones Catharina. De vonk slaat direct over en wanneer ze ten huwelijk wordt gevraagd, twijfelt ze geen moment en trekt bij de barones in. Het luxeleventje met nog een butler Bernard erbovenop, is een meevaller van formaat. Ze woont weer in de buurt van haar broer Bastiaan en brengt hem ook direct op de hoogte van het heuglijke nieuws. Niet dat hun band zo goed is want Bastiaan is vooral op zichzelf, hoogbegaafd en autistisch. Dat hij getrouwd is en een zoon Cory heeft van 5 jaar, heeft de hele familie geschokt. Catharina werkt hard waardoor Jeanine vele uren alleen doorbrengt en dan is er ook tijd om rond te snuisteren, zeker als ze te horen krijgt van Catharina’s nicht dat ze toevallig gestuit is op een akelige en duistere portfolio. Hoe meer ze zich verdiept in het leven van de barones, hoe verontrustender Jeanine wordt, want dat Catharina niet alles vertelt, is al snel duidelijk. Het lijkt er op dat de barones twee gezichten heeft en een heel duister verleden… Maar wat heeft haar broer Bastiaan hier mee te maken? En wat zijn hun plannen?

Doorheen het verhaal volgen we de verschillende personages, waaronder ook een nog grote onbekende SunnyDay. Zowel het leven van Jeanine die een ongeziene ommekeer meemaakt, maar ook het familiale leven van haar broer Bas met zijn vrouw Martina en zoontje Cory worden grondig toegelicht. De verhaallijnen lopen wat parallel naast elkaar en de connectie of de bindende schakel is nog niet echt duidelijk.

De schrijfstijl is ook afhankelijk van de situaties die er zich spelen. Zo zijn er de passages met SunnyDay die heel cru, direct en soms zelfs grof zijn. Bij Jeanine spelen onrust, angst en onzekerheid een grote rol terwijl bij Bastiaan en zijn gezin een meer griezelige en ongemakkelijke sfeer hangt. Toch wordt er ook wat humor in verwerkt.

“Hij is een extreme boekenwurm die zich in zijn onderzoek begraaft en zij is een gedreven kuilengraver die met haar hoofd in het verleden leeft. Dus dat graven is wel iets dat ze gemeen hebben. Hij figuurlijk, zij letterlijk.”

Waar het verhaal heftig begon, een serieuze binnenkomer, zwakt het wat af en neemt de auteur de tijd om de personages beter toe te lichten en te doorgronden. Toch blijft er overal een lichte mist hangen want er klopt van alles niet. Catharina is dan het grootste mysterie want haar handelingen en wisselvallige humeur en voorkomen doen veel vraagtekens rijzen.

Het plot zit vreemd in elkaar, maar dat is ook het hele verhaal. Meermaals wordt er verwezen naar de film The Shining en dat typeert het boek ook wel een beetje. Naarmate we verder komen in het verhaal, stijgt ook het horrorgehalte, en daar ben ik persoonlijk iets minder fan van. De spanning neemt wel toe en ook het onbehaaglijke gevoel geeft je de kriebels. Er worden ook veel thema’s in verwerkt waarbij vooral de karaktertrekken van de personages een belangrijke rol spelen. Vooral de hoogbegaafdheid in combinatie met de vreemde hersenkronkels en autistische trekjes bij Bas en Corry geven het verhaal een duister kantje. Maar ook het verleden speelt een belangrijke rol en die wordt geleidelijk aan prijs gegeven.
De ontknoping is er wel eentje als een duiveltje uit een doosje maar dat mag de lezer zelf ontdekken. Een griezelig, onbehaaglijk en bizar verhaal. Eentje dat mij met een dubbel gevoel achterlaat, maar eentje waarvan de King fans wel zullen van smullen.

Meer recensies van vero13