één leugen... één waarheid...

vero13 19 mei 2023
Ruby is een vlogster met duizenden volgers. Sedert een aantal jaar blogt ze ook over cold cases. Daarbij wordt ze bijgestaan door Tristan en Annika, 2 goeie vrienden die mee helpen speuren. Ook haar trouwe volgers vraagt ze om hulp waar nodig. Wanneer ze een anonieme mail krijgt om de vermissing van Tess Palmer te onderzoeken, een baby die meer dan 30 jaar geleden verdween, is haar nieuwsgierigheid gewekt. Wanneer op haar eerste vlog een reactie komt ‘Ze is niet dood’ is ze vastbesloten om dit tot de bodem uit te zoeken. Maar niet iedereen is gediend met haar opsporingswerk. Wanneer ze een bedreiging krijgt waarbij ze wordt aangespoord om het onderzoek stil te leggen, is dat wel het laatste wat ze wil. Vastbesloten gaat ze verder en dat brengt haar in een hachelijke situatie.

In de proloog maken we kennis met Alexandra Palmer en haar gezin en de beruchte dag toen Tessa verdween. Daarna gaan we direct over naar het heden waarbij we vlogster Ruby volgen samen met haar 2 kompanen Tristan en Annika. De personages worden goed uitgewerkt waarbij we zowel Ruby haar verleden leren kennen maar ook haar vrienden worden verder toegelicht. Zo is er de ex van Ruby die af en toe op de proppen komt en zich toch wel bizar gedraagt. Maar ook haar zus Martha en haar moeder komen uitgebreid aan bod.

Haar onderzoek wordt stapsgewijs uitgevoerd en heel leuk om als lezer mee te volgen welke volgende stappen er ondernomen worden, wie er ondervraagd wordt en welke personen allemaal betrokken raken bij het onderzoek. Naarmate Ruby meer informatie binnen krijgt (of juist niet), brengt ze dit over aan haar volgers via een vlog. Een mooi overzichtelijke oplijsting met de stand van zaken.

“Ruby slikte. De ouders moesten door een hel zijn gegaan. Niet weten of hun kind nog leefde, of ze haar ooit nog zouden terugzien. En nu? Al meer dan dertig jaar leefden ze in onwetendheid. Wat zou het mooi zijn als zij daar verandering in kon brengen. Want wat de uiteindelijke uitkomst ook zou zijn, zelfs weten dat je kind niet meer leeft is beter dan helemaal niets weten.”

Door de lezers mee op sleeptouw te nemen doorheen haar zoektocht met o.a. interviews, emails, nieuwsberichten en telefoontjes…, word je meer betrokken met de ups en downs waarmee Ruby te kampen krijgt. Want naast het onderzoek zijn er nog een aantal andere zaken die haar leventje overhoop halen.
Op een meeslepende en vlotte schrijfstijl weet de auteur gevoelige snaren te raken, problemen bloot te leggen en ook diepere geheimen naar boven te brengen. Waar liep het mis in het politie-onderzoek en wie spreekt de waarheid of verbergen ze allemaal iets?

Een bizarre en moeilijke zoektocht waarbij iedereen op den duur verdacht wordt of zich toch tenminste zo gedraagt. Originele opmaak waardoor je als lezer gemakkelijk kan volgen door de updates die vlogster Ruby prijs geeft. Een spannende en meeslepende thriller waarbij van alles gebeurt en je continu op het verkeerde been wordt gezet. Kleine details geven al iets prijs maar pas later ken je de ware toedracht. Allemaal kleine stukjes informatie die tot het groter geheel leiden en het verhaal compleet maken waarbij alle losse eindjes mooi zijn uitgewerkt. Heel sterk plot en absoluut onvoorspelbaar!

Meer recensies van vero13