Ik ben fan
Dit was voor mij de eerste kennismaking met de schrijfstijl van Piergiorgio Pulixi. Dit verhaal is het tweede deel in de serie rondom Mara Rais en Eva Croce, maar heel goed losstaand te lezen. Ik had tenminste niet het gevoel dat ik ergens wat miste en dat vind ik altijd fijn bij een serie. Zo kan iedereen op ieder moment instappen.
Veel Italianen krijgen een SMS-bericht met de tekst 'Jij bent de wet' waaraan een video gekoppeld is. Ze mogen stemmen wat met het slachtoffer, die ondertussen al gewond is, moet gebeuren. De slachtoffers hebben allemaal een verleden: ze zijn vrijgesproken in het verleden van hun misdaad of hebben dingen gedaan waardoor anderen slachtoffer geworden zijn. De zaak wordt steeds complexer en Raise en Croce hebben geen idee wie de dader is. Ze hebben ondertussen hulp gekregen van criminoloog Vito Strega. Kunnen ze deze ingewikkelde zaak oplossen?
Het verhaal begint met een proloog waarin een rechter een uitspraak doet in een zaak die al lang geleden gebeurd is, maar door fouten in het systeem verjaard is. De rechter voorziet, tegen de regels in, de uitspraak van commentaar. En ik word meteen nieuwsgierig. Hierna lezen we het eerste deel van drie, in dit verhaal.
De afzonderlijke delen zijn opgedeeld in korte hoofdstulken waarbij je steeds verder wilt lezen.
Je leert de hoofdpersonen al snel goed kennen. Ze maken een mooie ontwikkeling door waardoor ze levensecht op mij overkomen. Ze hebben hun eigen problemen en tekortkomingen waardoor je iedere persoon afzonderlijk zo in het dagelijks leven zou kunnen tegenkomen.
Pulixi legt een vergrootglas over de rechtspraak en de digitale wereld. Hij laat zien wat een veroordeling, of achterwege blijven van een veroordeling, voor gevolgen kunnen hebben voor een slachtoffer. Ook laat hij duidelijk zien hoe haat kan oplaaien door digitale gebeurtenissen. En dit zie je ook steeds vaker in het dagelijks leven. Hoe vaak lees je op sociale media geen haatzaaiingen of oproep tot geweld. De dader(s) gebruiken dit fenomeen voor hun video's.
Ik vind het plot echt geniaal uitgedacht en tijdens het lezen besefte ik steeds meer dat ik niet eens gek zou opkijken als zoiets in het hedendaagse digitale tijdperk echt zou gebeuren.
Dit wetende in combinatie met het Italiaanse temperament van de hoofdpersonen, zorgt voor een steengoede thriller. Ik weet een ding zeker. Zodra er een nieuw deel uitkomt sta ik als eerste in de rij, want ik ben fan.
Dit boek ontvingen wij van A.W.Bruna uitgevers. Dit beïnvloedt onze mening niet.