Al met al is ‘Eerste graad’ een geslaagd debuut van Hassels Mönning dat smaakt naar meer!

wat Maaike leest 14 augustus 2025
Dank aan auteur Paul Hassels Mönning voor het recensie exemplaar!

Het verhaal
CEO Peter van der Sloot staat voor het grootste keuzemoment in zijn carrière en de wereld van de staalindustrie.
Wanneer hij een dreigbrief ontvangt van A., die eist om binnen zeven dagen de grootste staalfabriek in eigen land te sluiten, roept dit vragen en veel zorgen op. Hij besluit oud-rechercheur Pollmann in te huren om op onderzoek uit te gaan en de dader te ontmaskeren, ondertussen blijft A. van der Sloot en zijn naasten onaangenaam verrassen. Weet hij op tijd achter de waarheid te komen of blijft hij als slachtoffer van zijn eigen keuzes achter?

Is het een aanrader?
‘Eerste graad’ is het thriller debuut van Paul Hassels Mönning. De cover had wat mij betreft meer mogen aansluiten bij de verhaallijn, in eerste instantie lijkt dit ook voor de titel te gelden maar gedurende het lezen wordt de verbinding duidelijk. De schrijfstijl is prettig en vlot waardoor de rode draad snel helder is, net als de diverse (hoofd)personages en hun betekenis in het geheel. Bij de wisseling van hoofdstukken zie je aan de tekstopmaak vanuit welk perspectief je de gebeurtenissen volgt, echter wordt binnen een hoofdstuk ook meermaals van perspectief gewisseld. Dit zorgt soms voor verwarring en vertraging in het lezen: je legt de linkjes namelijk in eerste instantie verkeerd, dat is jammer. De beschrijvingen zijn realistisch en sluiten aan bij de nationale actualiteiten waaronder klimaatactivisme, hierdoor heb je het idee dat je onderdeel bent van “de jacht” op CEO Peter van der Sloot. Dit verhaal voelt zelfs aan alsof het écht gebeurd had kunnen zijn. In het eerste deel wordt de spanning goed opgebouwd, vraag je je meermaals af waar het naartoe gaat en ben je continue nieuwsgierig naar het vervolg: wie is de dader, hoe loopt het af? In het middenstuk wordt al veel prijsgegeven met als gevolg dat de nieuwsgierigheid blijft maar de echte plottwists missen.⁣
Al met al is ‘Eerste graad’ een geslaagd debuut van Hassels Mönning dat smaakt naar meer, ik ben dan ook zeer benieuwd naar zijn ontwikkelingen in het auteurschap en zijn toekomstige werken.

Meer recensies van wat Maaike leest