Uniek!

Wendy 01 december 2025
Gaea Schoeters is een bijzonder veelzijdige schrijfster. In 2020 brak ze vooral door met haar geprezen roman Trofee, en sindsdien rijgt ze de prijzen aan elkaar, waaronder de Vlaamse Cultuurprijs voor Literatuur. Intussen maakt ze ook een succesvolle tocht door Duitsland, waar ze tot de meest gelezen auteurs behoort. Toegegeven: de cover zou mij normaal gezien niet meteen aanspreken, en de olifanten (niets tegen olifanten) al helemaal niet. Maar opnieuw blijkt: don’t judge a book by its cover! Laat het hier voor elke lezer een les zijn, Het geschenk moet gelezen worden.

* Stel je voor: Berlijn krijgt er in één klap 20.000 nieuwe inwoners bij, een kudde olifanten die de stad binnenwandelt. Deze zwaargewichten blijken een geschenk te zijn van de president van Botswana, bedoeld als vriendelijke bedankje voor de nieuwe Duitse wet die de ivoorexport aan banden legt. Terwijl de slurven door de straten zwaaien, doet bondskanselier Winkler pogingen om zijn politieke hachje te redden. Al is het maar om niet onder de voet te worden gelopen, letterlijk en figuurlijk.

Voor mij is Gaea Schoeters zonder twijfel één van de literaire ontdekkingen van 2025. Zowel Trofee als Het geschenk is uniek in zijn soort en duidelijk bijzonder doordacht. Na het lezen van Trofee word je meteen verrast. Hoewel de westerse omgang met het Afrikaanse continent herkenbaar doorloopt in Het geschenk, voelt het verhaal heel anders aan. Het geschenk heeft een uitgesproken satirische ondertoon, terwijl Trofee vooral beklemmend en indringend is. Toch blijven thema’s zoals de ivoorwet en immigratie, onze westerse kijk, even krachtig aanwezig.

Schoeters laat het verhaal over 435 dagen heen springen, en eerlijk, ik had graag nog langer in dit verhaal vertoefd. Dat zegt meteen alles over haar vlotte, meeslepende vertelstijl. Hoedje af voor een auteur die de lezer zo weet aan te zetten tot nadenken. Daarvoor lezen we uiteindelijk toch? Nu alleen nog hopen dat dit boek bij de juiste mensen terechtkomt.

Meer recensies van Wendy

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee.... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.