Drie schalkse "whodunits"

wereldgenieter 17 september 2025
Beatrix laat je grijnzen van begin tot einde. Drie verhalen, waarin de uiterst nieuwsgierige koningin Hercule Poirot personifieert.

Auteur
Eva Philips staat voor een pseudoniem van een zeer ervaren auteur en redacteur. Het duurt niet lang om de schrijver te vinden, maar laat ik het geheim houden. ;-).

Cover
Shout out naar de ontwerper van de relevante omslag! Knal oranje met een silhouet van Hare Majesteit, waarbij de kroon wat scheef staat.

Hare Majesteit privé detective: de verhalen
In de drie verhalen kan Hare Majesteit Beatrix het niet laten om op zoek te gaan naar telkens de moordenaar in één van haar domeinen of kastelen.

Beatrix en de moord op Huis ten Bosch: Beatrix wil persé tuinieren op haar zeldzame vrije middag in een afgelegen stuk van de tuin. Haar grappige dalmatiër graaft per ongeluk een dode man op.

Beatrix en het geheim van Paleis Noordeinde: Het tweede mysterie speelt zich af in het Koninklijk Huisarchief gelegen in het privémuseum van de familie, waarbij de hoofdarchivaris wordt vermoord. “Trix” dient zich hiervoor anoniem tussen het volk te begeven.

Beatrix en kerst op kasteel Het Oude Loo: Tenslotte speurt Beatrix tijdens de kerstvakantie naar de doder van één van haar weinige gasten, terwijl ze ingesneeuwd zijn geraakt op een kasteel.

Mijn gedacht
Heel vaak heb ik gegrinnikt en ik ben echt benieuwd of “Trix” (AKA Koningin Beatrix van Nederland) haar virtueel alter ego leest en meebeleeft. Eva Philips weet hoe ze haar pen hanteert en heeft veel kennis over het koningshuis. Interessant om de diverse personages en vooral hun functies in de mysteries in actie te zien op guitige wijze. Als je van Agatha Christie houdt, vind je deze “whodunits” ook geweldig. Echt tof!

Tsja, ik geef toe: de betekenis van “WIJ ZIJN PATJEPEEËRS!” heb ik moeten opzoeken.

Dit ambt is niet verworven. Het is een functie waar geen mens om vragen zou. (Prinses Beatrix)

Meer recensies van wereldgenieter