30ste (!) jachtige Jack Reacher thriller

wereldgenieter 28 november 2025
Exit strategie van de broers Child leest zoals hij bedoeld is: flitsend, explosief met een vindingrijk plot.

Auteurs
De Engelse Lee Child (Jim Grant) kreeg zijn ontslag na 18 jaar dienst bij de Britse TV. Als fervente lezer zag hij een opportuniteit om een eigen verhaal te schrijven. De eerste Jack Reacher. Bam! Toen Lee zijn hoofdpersonage even beu was, haakte zijn broer Andrew in, ondertussen ook schrijver na een uitstap uit de bedrijfswereld.

De naam Reacher heeft Lee Child bedacht toen hij tijdens het schrijven van zijn eerste boek in een supermarkt iemand hielp om iets van een bovenste plank te pakken. Zijn vrouw zei toen dat als het schrijven niet lukte hij altijd nog aanreiker (reacher) in een supermarkt kon worden.

Cover
Heel herkenbare en relevante omslag, waarbij je de rug van de eenzame held ziet tussen de containers in een haven.

Exit strategie: het verhaal
De altijd rondzwervende Jack Reacher drinkt zijn cafeïne in een koffiebar. Als hij opmerkt dat een bejaard echtpaar in een zwendel terechtkomt, kan hij niet anders dan in actie komen. Een toevallige passant kan ongezien een briefje in zijn jas droppen met een intrigerende boodschap. Reacher heeft een keuze: negeren of onderzoeken wat de inhoud betekent. Met desastreuze gevolgen.

Mijn gedacht
De broers Child laten alweer – voor de dertigste keer – Jack Reacher in een erg ingenieus verhaal optreden. Het hoofdpersonage verveelt nooit; het blijft een eenzame, rechtvaardige superheld en je krijgt een bijna visuele voorstelling van zijn acties. Toch geven de bijkomende karakters veel kleur aan het verhaal en vooral de militaire achtergrond blijft boeien. Het plot maakt het af.

Vanzelfsprekend ken je de films met Tom Cruise en TV serie ‘Reacher’ met Alan Ritchson. Deze laatste lijkt me de ideale acteur (eigenlijk nog niet de gewenste lengte volgens de boeken), maar Tom Cruise lijkt me wat klein en mager voor deze beer ;-). Volgens de boeken is Jack Reacher 1,90 meter en weegt 100 kilo.

“I never say no to a cup of coffee… It’s all about the caffeine for me, not the taste.”
Uit Gone Tomorrow (Jack Reacher #13)

Meer recensies van wereldgenieter

Claire’s nieuwe leven wankelt wanneer haar verleden zich opnieuw aandient, en de zoektocht naar haar verdwenen zusje onthult een waarheid die gevaarlijker is dan elke leugen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.