Iraanse melancholische, scherpe, grof grappige roman over familie(geheimen)
De Perzen neemt je mee naar zowel Iran als de USA, waar vijf vrouwen uit dezelfde familie kampen met hun geheimen. Midden-Oosten ontmoet Westers Amerika.
Auteur
De Iraans-Amerikaanse schrijfster Sanam Mahloudji staat met haar machtig debuut op de shortlist Women’s Prize Fiction 2025. Geboren in Teheran en woont in Londen.
Cover
Prachtige omslag, waarop een melancholische vrouw op tafel ligt met lege glazen in uitbundige kleuren én goud, wat (voor mij) de leeghoofdige upper class feesten impliceert.
De Perzen: het verhaal
Vijf vrouwen in één familie. Grootmoeder Elizabeth leeft samen met haar kleindochter Niaz in het door Islamitische Staat gedomineerde Teheran. Niaz bleef achter terwijl haar moeder Shirin, tante Seema, en nichtje Bita vluchtten naar Amerika.
De gevluchte vrouwen ontdekken een ander Amerika. De flamboyante Shirin heeft desillusies. Niemand kijkt op van hun machtige Iraanse status, waarbij ze in Teheran aanzien genieten. Huisvrouw Seema voelt zich verloren en Bita begint een rechtenstudie. De achtergebleven Niaz rebelleert in Iran, terwijl haar grootmoeder het emotieloos toelaat.
Als de excentrieke Shirin wordt beschuldigd van prostitutie in Aspen, dreigt een drama.
Mijn gedacht
Wat een zalige roman! Cynisch, scherp, satirisch, overdreven, grof, grappig met veel melodrama. Hoe vijf vrouwen hun eigen kleine en grote geheimen bewaren of vrijgeven; hoe ze de familie zowel verguizen als ophemelen. Hoe hun relaties vol liefde zit en vaak explodeert in woeste ruzies.
Ik heb geleerd hoe losbandig de upper class in Teheran in de jaren zestig en zeventig leefde. Hoe de levensstijl en gedachten wijzigden door de IS. Hoe hun traditionele gebruiken nog steeds worden beleefd en hoe hun keuken ruikt vol met geurige kruiden.
Scherp, grof, grappig, melancholisch.
I knew each woman (character) so well that it was really fun to just put them in a room together
and see what would happen. Of course I wouldn’t use everything I’d write,
but it was like I’d lit the match and now I got to watch the whole fireworks display.
(uit interview Women’s Prize Trust)
Auteur
Cover
De Perzen: het verhaal
Mijn gedacht
Scherp, grof, grappig, melancholisch.
and see what would happen. Of course I wouldn’t use everything I’d write,
(uit interview Women’s Prize Trust)