Een beklijvende stalking thriller

wereldgenieter 30 november 2025
Slaap zacht heeft als thema stalking wat onderdeel is van domestic crime. Misdaad door partner, familieleden, vrienden of kennissen.

Auteur
De Frans-Ierse B.A. Paris (oftewel Bernadette Anne MacDougall) woont op het platteland in Engeland, had een financiële loopbaan en een talenschool met haar man, terwijl ze hun vijf dochters groot brachten. Sinds haar 50ste schrijft B.A. Paris voltijds en verkoopt ze miljoenen boeken. En uiteraard nog wat verfilming ook. Knap!

Cover
Een niet zo relevante omslag. Jammer.

Slaap zacht: het verhaal
Elle heeft een volledig nieuw leven. Helaas heeft ze vroeger een man achtervolgt, waarvan ze obsessief overtuigd was dat hij een jong meisje heeft vermoord. Met veel gevolgen voor haarzelf en de familie van de vermeende moordenaar.

Onder een andere naam maakt ze een nieuwe start. Na jaren begint ze voorzichtig aan een vrij normaal leven, met haar nieuwe vriend Alex. Totdat ze voelt dat ze zelf slachtoffer is van stalking. Beeldt ze zich het in? Speelt haar brein een spelletje? Of is het oog om oog?

Mijn gedacht
Door twee levens – met een duidelijke scheidingslijn – te verweven, krijg je als lezer eigenlijk twee verhalen. Vanzelfsprekend zijn die met elkaar verbonden en geven heel wat mogelijkheden als plotwendingen. Knap om de misdaad van het hoofdpersonage volledig om te draaien en haar als slachtoffer te bestempelen. De hoofdstukken door de dader maken het intens.

Helaas dekt de titel de lading niet, zoals wel het geval is in de originele versie ‘When I kill you’.

She’s a woman at peace with herself.
But we all have darkness within us and the deeper it’s buried, the more interesting it is. (B.A. Paris)

Meer recensies van wereldgenieter

Claire’s nieuwe leven wankelt wanneer haar verleden zich opnieuw aandient, en de zoektocht naar haar verdwenen zusje onthult een waarheid die gevaarlijker is dan elke leugen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.