Een prachtig boek over de tweede wereldoorlog. Niet te heftig!

wij 3 Lezen 04 april 2025
‘Zouden zijn eigen vader en leo nog altijd piloten over de grens smokkelen? Ze hebben er nooit
meer iets over gezeg, maar Tuur voelt gewoon dat er nog van alles gaande is. Soms hoort hij
midden in de nacht iemand thuiskomen of ’s morgens heel vroeg weggaan’.

Het is 1943, Zuid-Limburg.
Tuur is 11 jaar en het land is bezet door duitsers, Tuur is niet van joodse afkomst maar ziet wel
hoe zijn dorpsgenoten veranderen en de Duitsers steeds meer helpen. Hij krijgt een nieuw
buurmeisje Maartje, zij verteld hem een geheim dat zij Joods is en is gevlucht vanuit Amsterdam
naar Zuid-Limburg en niemand weet daarvan. Er zijn nog meer geheimen in Tuur zijn huis, hij
hoort af en toe gestommel op zolder. Er blijken Engelse soldaten te zitten, die zijn broer Leo en
zijn vader helpen. Tuur zijn omgeving veranderd erg, zijn meester blijkt een NSB-er te zijn en er zitten meerdere mensen in het verzet en dan wordt Maartje ook nog opgepakt!
Een ontroerend en prachtig verhaal over de tweede wereldoorlog, Dit boek is een heruitgave omdat we dit jaar 80 jaar vrijheid vieren. Een hardcovereditie met een prachtige illustratie van
Mark janssen. Van het vorige boek werden er meer dan 100.000 exemplaren verkocht en het
boek is ook verfilmd, een film voor in de meivakantie!
Het verhaal gaat over de oorlog, maar niet te heftig geschreven en zeer geschikt voor kinderen
om te lezen of om voor te lezen in de bovenbouw. Zoon had dit boek vorig jaar al gelezen met de
klas, nu las mama het en bonusdochter gaat het straks lezen. Mama vond het een
indrukwekkend boek wat een goed beeld gaf van die tijd toen. Je leest de verwarring, de angst
voor de bommen en het verdriet wat de oorlog met zich meebrengt. Een verhaal wat je wil blijven lezen zo spannend is het.
Zeker een aanrader voor de jeugd!

Meer recensies van wij 3 Lezen