Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een boeiend stukje Franse geschiedenis

Vrijheid, gelijkheid en broederschap: het motto van de Franse Revolutie. Maar in feite brachten de revolutionairen deze leus niet in praktijk. Zij deden immers niet veel anders dan de onderdrukkende despoten. Wie niet aan hun kant stond, werd als verrader bestempeld en moest het ontgelden. Kerken werden in beslag genomen, het christelijk geloof verboden en gebouwen geplunderd en afgebrand. Te midden van deze vurige strijd speelt deze roman zich af.

Het boek - waar ik even in moest komen vanwege de vele Franse namen - neemt je mee naar de 18e-eeuwse Provence met haar paarse lavendelvelden, waar Gilles en Marie-Caroline elkaar ontmoeten. De wijze van hun kennismaking (en het steeds teruggrijpen daarop) vond ik wat flauw en geforceerd, maar de verdere ontwikkeling van hun relatie, en met name het verhaal, maakte veel goed.

Gilles’ innerlijke strijd - waarbij hij heen en weer geslingerd wordt tussen zijn vaste overtuiging dat er (politieke) verandering nodig is en zijn gevoelens voor Marie-Caroline - wordt treffend en realistisch weergegeven. Door te staan voor haar standpunten en te doen wat zij juist acht, riskeert de onafhankelijke Marie-Caroline enerzijds de veiligheid van zichzelf en haar familie, anderzijds getuigt het van haar moed en geloof.

De broeierige spanning tussen de royalisten en revolutionairen is vanaf het begin voelbaar en de druk wordt verder opgevoerd naarmate het verhaal vordert. De revolutie resulteerde in een verscheurd land en vijandschap, zelfs tussen familieleden en vrienden, waarbij mensen gedwongen werden partij te kiezen. ‘Het geheim van de lavendel’ laat de gevolgen zien van de enorme polarisatie en tevens dat met geweld opgelegde ‘vrijheid’ geen echte vrijheid is. Maar het toont ook dat liefde alles kan overwinnen. Een boeiend stukje Franse geschiedenis.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Wonder van woorden

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?